Poniższe proporcje starczą na 4 porcje jako samodzielny deser, a jako dodatek do lodów, szpajzy starczy na 8 porcji.
Składniki:
– 500 ml śmietany kremówki 36 % – 2 łyżki cukru pudru – 1 opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) lub zamiennie jeżeli chcemy mieć inny smak cukru cytrynowego, albo pomarańczowego
Sposób przygotowania:
Śmietanę przed ubiciem należy wcześniej schłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin w temp 5 C +/- 2 C.
Śmietanę ubijamy w misce mikserem na dużych obrotach dodając pod koniec ubijania cukier wanilinowy i cukier puder.
Po ubiciu od razu podajemy jako dodatek do deserów, lodów, ciast lub jako samodzielny deser z owocami lub polewą czekoladową.
Jeżeli mamy zamiar podać bitą śmietanę trochę później to wkładamy ją do lodówki.
Dodaj komentarz