Bita śmietana.

Poniższe proporcje starczą na 4 porcje jako samodzielny deser, a jako dodatek do lodów, szpajzy starczy na 8 porcji.

Składniki:

– 500 ml śmietany kremówki 36 %
– 2 łyżki cukru pudru
– 1 opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) lub zamiennie jeżeli chcemy mieć inny smak cukru cytrynowego, albo pomarańczowego

Sposób przygotowania:

Śmietanę przed ubiciem należy wcześniej schłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin w temp 5 C +/- 2 C. 

Śmietanę ubijamy w misce mikserem na dużych obrotach dodając pod koniec ubijania cukier wanilinowy i cukier puder.

Po ubiciu od razu podajemy jako dodatek do deserów, lodów, ciast lub jako samodzielny deser z owocami lub polewą czekoladową.

Jeżeli mamy zamiar podać bitą śmietanę trochę później to wkładamy ją do lodówki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.