– 800 g wątróbki indyczej – 3 średnie cebule – 1 duże lub 2 mniejsze jabłka – mąka pszenna – olej rzepakowy – sól, pieprz czarny mielony – mleko
Sposób przygotowania:
Wątróbkę oczyszczamy i wkładamy do zimnego mleka na około 2 godziny. Mleko wchłania i neutralizuje zapachy oraz substancje szkodliwe, które mogłyby się w wątrobie znaleźć (np. resztki żółci). Wątróbka też po takim zabiegu traci gorzki smak i jej zapach staje się delikatniejszy.
Następnie wątróbkę przemywamy, osuszamy i obtaczamy w mące.
Smażymy partiami na gorącym oleju, a następnie wyciągamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Na tej samej patelni smażymy na pozostałym tłuszczu pokrojoną w pół plasterki i posoloną cebulę oraz po chwili dodajemy kawałki jabłek i wszystko chwilę dusimy.
Pokrojone kawałki wątróbki wkładamy na większą patelnię lub do garnka, dodajemy cebulę z jabłkami i pozostałym tłuszczem – możemy również dodać pokrojoną wątróbkę na patelnię gdzie smażyliśmy cebulę z jabłkami, jeżeli jest na tyle duża i się pomieści.
Następnie wlewamy trochę przegotowanej wody i dusimy całość pod przykryciem 5-10 minut przyprawiając pod koniec czarnym mielonym pieprzem i solą.
Jogurtowiec pychotka biorę się za wątróbkę zawsze robiłam z kurczaka albo wieprzowa napiszę jak smakowała
👍 🙂
Super przepis, nigdy nie moczyłam wątróbki w mleku, następnym razem na pewni spróbuję.
👍 🙂