– 1 kg filetów z kurczaka – 800 g pieczarek – 3 większe cebule – 150 g koncentratu pomidorowego – 150 ml białego wytrawnego lub pół wytrawnego wina – 150 ml zimnej wody – mąka pszenna lub orkiszowa – sól, pieprz czarny mielony – olej około 120 ml
Sposób przygotowania:
Pieczarki czyścimy, myjemy, odrywamy nóżki, które kroimy na pół, a kapelusze kroimy na ćwiartki lub na 6-8 części jak są większe.
Oczyszczone filety z kurczaka kroimy w większą kostkę, solimy, przyprawiamy pieprzem i obtaczamy w mące.
W większym garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone filety i na średnim ogniu obsmażamy kilka minut często mieszając (dno garnka trochę nam się sklei, ale w późniejszym etapie wszystko się ładnie rozpuści).
Dorzucamy pokrojoną w kostkę i posoloną cebulę – często mieszamy całość, aż cebula zmięknie.
Następnie wrzucamy pokrojone pieczarki, które po chwili puszczą wodę – dusimy wszystko około 8-10 minut, aż nadmiar wody wyparuje i dolewamy wino zmieszane z zimną wodą (wino spowoduje, że pieczarki będą lekko twarde).
Po chwili dodajemy koncentrat pomidorowy, wszystko mieszamy i na małym ogniu pod częściowym przykryciem dusimy około 6-8 minut.
Dodaj komentarz