Zapiekanka kartoflana z brokułem, wędzonym boczkiem, sosem beszamelowym oraz serem cheddar.

Składnik dla 2-3 osób:

– 600 g kartofli
– 1 mały brokuł lub pół dużego
– 150 wędzonego chudego boczku lub kiełbasy
– 100 g sera cheddar lub inny ulubiony
– papryka słodka w proszku, pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

Kartofle gotujemy w łupinach, różyczki brokułu blanszujemy, czyli wrzucamy na wrzątek i po ponownym zagotowaniu wody gotujemy 2 minuty, a następnie wyciągamy łyżką cedzakową i wkładamy na 2-3 minuty do miski z zimną wodą. Boczek kroimy w dowolną kostkę i smażymy bez dodatku tłuszczu, a następnie odsączamy na papierowym ręczniku. Ser cheddar trzemy na drobnych oczkach, dodajemy paprykę słodką oraz pieprz ziołowy i mieszamy ze sobą.

Kartofle po częściowym wystudzeniu obieramy ze skórki, kroimy w plastry 0,5 cm, dodajemy pokrojone kawałki brokułu, boczek, zalewamy sosem beszamelowym i wszystko mieszamy ze sobą. Nakładamy do naczynia żaroodpornego i na wierzch wysypujemy starty ser.

Pieczemy około 40 minut bez termo obiegu w temp. 190 C

Sos beszamelowy robimy z połowy porcji poniższego przepisu:

 

Sos beszamelowy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.