Zapiekanka kartoflana z brokułem, wędzonym boczkiem, sosem beszamelowym oraz serem cheddar.
Składnik dla 2-3 osób:
– 600 g kartofli – 1 mały brokuł lub pół dużego – 150 wędzonego chudego boczku lub kiełbasy – 100 g sera cheddar lub inny ulubiony – papryka słodka w proszku, pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
Kartofle gotujemy w łupinach, różyczki brokułu blanszujemy, czyli wrzucamy na wrzątek i po ponownym zagotowaniu wody gotujemy 2 minuty, a następnie wyciągamy łyżką cedzakową i wkładamy na 2-3 minuty do miski z zimną wodą. Boczek kroimy w dowolną kostkę i smażymy bez dodatku tłuszczu, a następnie odsączamy na papierowym ręczniku. Ser cheddar trzemy na drobnych oczkach, dodajemy paprykę słodką oraz pieprz ziołowy i mieszamy ze sobą.
Kartofle po częściowym wystudzeniu obieramy ze skórki, kroimy w plastry 0,5 cm, dodajemy pokrojone kawałki brokułu, boczek, zalewamy sosem beszamelowym i wszystko mieszamy ze sobą. Nakładamy do naczynia żaroodpornego i na wierzch wysypujemy starty ser.
Pieczemy około 40 minut bez termo obiegu w temp. 190 C
Sos beszamelowy robimy z połowy porcji poniższego przepisu:
Dodaj komentarz