Sos beszamelowy.

Składniki:

– 2 szklanki mleka ( 0,5 l )
– 2 łyżki masła ( 60 g )
– 2 łyżki mąki pszennej ( 50 g )
– sól, gałka muszkatołowa, pieprz biały

Sposób przygotowania:

Robimy zasmażkę z masła i mąki, a następnie ciągle mieszając wlewamy podgrzane mleko.

Gotujemy sos na małym ogniu do czasu, aż zgęstnieje i przyprawiamy na koniec solą, pieprzem białym oraz gałką muszkatołową.

Sos beszamelowy wykorzystujemy przede wszystkim do lazanii i wszelkiego rodzaju zapiekanek.

Możemy sos zrobić w innych wersjach dodając po wyłączeniu palnika 100 g startego żółtego sera oraz razem z serem lub osobno surowe żółtko lub całe jajko.

Należy pamiętać, że sos w trakcie dodawania powyższych składników nie gotujemy i intensywnie mieszamy, żeby powstała jednolita konsystencja.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.