Boczniaki w śmietanie z cebulą i natką pietruszki.
Boczniaki to grzyby, które mają niezwykłe wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Boczniaki obniżają poziom cukru i cholesterolu, a także niszczą komórki nowotworowe. Dodatkowo są źródłem białka, witamin i soli mineralnych. Warto włączyć je do diety, jeśli chcesz walczyć z przedwczesnym starzeniem się.
Boczniaki zawierają ergotioneinę – przeciwutleniacz, który chroni komórki przed uszkodzeniami i starzeniem się. Nie tracą tego składnika nawet podczas gotowania.
Dzięki tym niezwykłym zaletom odżywczym i korzystnemu działaniu na organizm zaliczane są do grzybów leczniczych.
Składniki dla 3-4 osób jako dodatek do makaronu lub 5-6 osób jako dodatek do obiadu:
– 1 kg boczniaków – 2 duże cebule – mały pęczek pietruszki – 2 łyżki masła – 500 g słodkiej śmietany 18 % – 100 ml przegotowanej letniej wody – sól, pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
Boczniaki czyścimy i kroimy kapelusze w paseczki.
Nóżki również możemy pokroić i wykorzystać do potrawy, ale będziemy musieli wtedy trochę dłużej gotować, gdyż są od kapeluszy twardsze.
Cebulę kroimy w pół plasterki, a pietruszkę siekamy.
Pokrojone boczniaki dusimy na patelni do czasu, aż woda odparuje, a następnie dodajemy 2 łyżki masła i po kilku minutach smażenia na niewielkim ogniu dodajemy pokrojoną cebulę.
Jak cebula zmięknie to potrawę przyprawiamy wstępnie pieprzem ziołowym oraz solą i dodajemy śmietanę oraz przegotowaną letnią wodę.
Wszystko dusimy na małym ogniu kilka minut i jak boczniaki są miękkie to dodajemy posiekaną pietruszkę oraz przyprawiamy już pod własny smak solą i pieprzem ziołowym.
Dodaj komentarz