Sałatka makaronowa z szynką, ogórkami i czerwoną papryką.

Składniki:

– 250 g drobnego makaronu (w kształcie ryżu, gwiazdek lub kulek)
– 300 g szynki
– 2 ogórki o łącznej wadze około 350 g
– 1 mała czerwona papryka
– mały pęczek koperku
– mała puszka kukurydzy
– 1 sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr
– majonez
– sól, pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, a następnie przepłukujemy na sicie pod bieżącą wodą.

Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę, solimy i odstawiamy na 15 minut.

Szynkę oraz paprykę kroimy w drobną kostkę, koperek siekamy, a zawartość saszetki na sos mieszamy z 3 łyżkami majonezu.

Z ogórków odciskamy wodę, którą wylewamy.

Do wystudzonego makaronu dodajemy pokrojoną szynkę, ogórki, paprykę, posiekany koperek i kukurydzę oraz wymieszany w majonezie sos.

Całość mieszamy ze sobą i ewentualnie dodajemy jeszcze majonez i przyprawiamy sałatkę solą i pieprzem.

Sałatkę odkładamy w chłodne miejsce na 2-3 godziny przed podaniem.

2 komentarze

  1. Najlepsza sałatka makaronowa jaka jadłam od teraz to mój ulubiony przepis i zostanie ze mna juz na zawsze😁😁😁😁

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.