Składniki:
– 1 kg ulubionych rybnych filetów bez skóry ( polecam mirunę lub dorsza )
– 9 jajek
– 1 średnia marchewka
– 1/2 małego selera
– pół pęczka pietruszki
– pół pęczka szczypiorku
– 2 ząbki czosnku
– 1 czerstwa bułka
– mleko
– bułka tarta
– pieprz czarny mielony, sól
– olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
Osiem jajek gotujemy na twardo, a bułkę namaczamy mleku.
Odmrożone lub świeże filety rybne, pokrojoną marchewką i seler oraz odciśniętą z mleka bułkę mielimy w maszynce.
Pietruszkę natkę siekamy drobno, a następnie dodajemy do zmielonej masy razem z surowym jajkiem i posiekanym czosnkiem.
Całość przyprawiamy solą, a następnie mieszamy i próbujemy surową masę rybną, czy jest odpowiednio słona.
Do masy rybnej dodajemy posiekany szczypiorek, drobno posiekane ugotowane jajka, a następnie przyprawiamy pieprzem i wszystko ponownie mieszamy.
Z masy formujemy kule, które obtaczamy w bułce tartej, uklepujemy na kotlety i smażymy na oleju, na małym ogniu.
Po usmażeniu kotletów na rumiany kolor odsączamy je z tłuszczu na papierowych ręcznikach.





Dodaj komentarz