Serowe oponki.

Z podanego przepisu wyjdzie nam około 65 szt.

Składniki:

– 750 g twarogu półtłustego
– 750 g mąki pszennej
– 3/4 szklanki cukru
– 5 żółtek
– 60 g masła
– 1 cukier wanilinowy ( 16 g )
– 1,5 łyżeczki sody
– 4 łyżki śmietany 18 %
– 2 łyżki spirytusu lub czystej wódki

– cukier puder do posypania

– smalec do smażenia – około 1,5 kg lub olej rzepakowy 1,5 l 

Sposób przygotowania

Twaróg mielimy.

Mąkę mieszamy w misce z sodą, a następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy, śmietanę, masło, spirytus i żółtka.

Wyrabiamy wstępnie ciasto, a następnie dodajemy zmielony ser i dalej wyrabiamy.

Z gotowego ciasta wałkujemy po kolei kilka placków na grubość około 0,6-0,7 cm, z których szklanką wykrawamy oponki, a w środku robimy otwór kieliszkiem.

Ciasto ze środka oponki dodajemy do pozostałego ciasta lub pieczemy je na koniec osobno.

Smalec roztapiamy w garnku – oponki smażymy na bardzo gorącym tłuszczu, a temperaturę sprawdzamy wrzucając kawałek ciasta, który powinien w miarę szybko nam się zarumienić.

Podczas smażenia warto wrzucić do gorącego tłuszczu kawałek obranego kartofla, który będzie zapobiegał paleniu się tłuszczu – najlepiej mieć kilka kawałków i wymieniać podczas smażenia.

Oponki smażymy z obu stron, ale musimy uważać, żeby je nie przypalić za bardzo, bo dosyć szybko się rumienią.

Usmażone na rumiano wyciągamy łyżką cedzakową i odsączamy na papierowych ręcznikach.

Po wystudzeniu wierzch możemy posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.