Kapusta kiszona na gęsto z pomidorami i koperkiem.
Składniki:
– 1 kg kiszonej kapusty – 2 duże cebule – jeden pęczek koperku – 2 duże pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę lub 2 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego – 1 duża łyżka mąki pszennej – masło, olej – 3 łyżki miodu – 2-3 listki laurowe, ziele angielskie 7 kulek – pieprz czarny mielony, sól, pieprz ziołowy, kminek, cukier
Sposób przygotowania:
Kapustę kiszoną odciskamy z wody, kroimy, wkładamy do garnka i zalewamy wrzącą wodą na taką wysokość, żeby przykrywała kapustę.
Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, jedną pokrojoną w kostkę cebulę oraz pół łyżeczki soli. Gotujemy na małym ogniu do miękkości kapusty.
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i 3 łyżki oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę – smażymy do zarumienienia i dodajemy jedną dużą łyżkę mąki.
Całość smażymy często mieszając, aż mąka się zarumieni, wlewamy wtedy pół szklanki wrzątku i mieszamy.
Po chwili całą zawartość patelni dodajemy do garnka z ugotowaną kapustą, następnie dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub pokrojone pomidory oraz 3 łyżki miodu, mieszamy i zagotowujemy na małym ogniu.
Przyprawiamy kapustę czarnym pieprzem, solą, pieprzem ziołowym oraz kminkiem i cukrem pod własny smak.
Na koniec dodajemy posiekany koperek, mieszamy i wyłączamy palnik.
Dodaj komentarz