– 1,7 kg wołowiny ( łopatka lub udziec ) – 3 średnie cebule – łój wołowy lub olej rzepakowy – 80 g koncentratu pomidorowego – sól, pieprz czarny mielony, domowa jarzynka lub vegeta, papryka słodka lub ostra – mąka pszenna
Sposób przygotowania:
Mięso oczyszczamy z wierzchnich błon, a następnie kroimy w większą kostkę. Cebulę kroimy w pół plasterki.
W garnku na rozgrzany łój wołowy lub olej wrzucamy partiami mięso, a po wstępnym obsmażeniu przyprawiamy je jarzynką (1 łyżka z górką) i całość mieszamy.
W trakcie smażenia mięso puści wodę i wtedy zmniejszamy płomień na palniku, przykrywamy częściowo garnek pokrywką i dusimy do czasu, aż cała woda odparuje mieszając mięso co jakiś czas.
Po odparowaniu wody obsmażamy mięso kilka minut i dodajemy pokrojoną w pół plasterki cebulę, którą przyprawiamy pieprzem – smażymy całość około 5-6 minut mieszając co jakiś czas i następnie wlewamy 1,3 l wrzątku.
Gotujemy gulasz na małym ogniu pod częściowym przykryciem do czasu, aż mięso będzie miękkie.
Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i po kilku minutach zagęszczamy gulasz “zaklepką”. czyli mąką zmieszaną z zimną wodą (szklanka wody + 2 łyżki mąki).
“Zaklepkę” przed wlaniem najlepiej przetrzeć przez sitko, a podczas wlewania cały czas mieszamy gulasz, żeby nie zrobiły się kluchy.
Na koniec przyprawiamy jeszcze gulasz pod własny smak papryką słodką lub ostrą, pieprzem i solą, a jeżeli stwierdzimy, że gulasz jest zbyt gęsty to możemy dolać trochę wrzątku.
Dodaj komentarz