Opiekane zielone śledzie w zalewie octowej z dodatkiem ketchupu.
Składniki:
– 700-800 g filetów zielonych śledzi – 4 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej – po 1/4 łyżeczki papryki słodkiej, soli i czarnego mielonego pieprzu – olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
Śledzie płuczemy, osuszamy na papierowym ręczniku, obtaczamy w mące zmieszanej z przyprawami. Filety smażymy z obu stron na oleju, a następnie odsączamy z tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Składniki na zalewę:
– 300 ml wody – 125 ml oleju rzepakowego – 125 ml octu jabłkowego – 1 duża lub 2 małe cebule – 1 płaska łyżka soli – 3 łyżki cukru – 3-4 łyżki ulubionego ketchupu – 3 liście laurowe – 6 kulek ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki należy wymieszać i gotować 2 minuty na małym ogniu (ocet wlewamy jak zalewa zaczyna się gotować) -następnie zalewę studzimy.
Usmażone śledzie układamy w większym słoiku, zalewamy ostudzoną zalewą i zakręcamy słoik.
Przechowujemy w lodówce – gotowe do spożycie po 3 dniach.
Dodaj komentarz