Zapiekanka brokułowa z kartoflami, kiełbasą i sosem serowym.

Składniki:

– 1 kg kartofli
– 1 duży lub 2 małe brokuły
– 800 g dobrej kiełbasy
– 200 g sera królewskiego + 100 g mozzarelli
– olej rzepakowy
– tymianek, papryka słodka, oregano, bazylia, pieprz czarny mielony, sól

– sos serowy z dołączonego przepisu 

Sposób przygotowania:

Kartofle obieramy ze skórki i gotujemy w osolonej wodzie, a następnie studzimy i kroimy w plasterki.

Różyczki brokułu blanszujemy, czyli wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 2 i pół minuty od czasu gdy znów zaczną się gotować, a następnie wyciągamy i wkładamy do zimnej wody na 2 minuty.

Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju po czym osączamy z tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Oba sery trzemy na tarce o dużych oczkach i doprawiamy oregano, bazylią i słodką papryką.

Do większej miski lub garnka wkładamy usmażoną kiełbasę, pokrojone w plasterki kartofle i pokrojony na mniejsze kawałki brokuł.

Doprawiamy wszystko tymiankiem i czarnym pieprzem, a następnie wlewamy sos serowy i mieszamy.

Wkładamy całość do naczynia żaroodpornego i wierzch posypujemy startymi serami.

Pieczemy w piekarniku bez termo obiegu w temp 180 C około 35-40 minut.

Przepis na sos serowy poniżej ( robimy z połowy porcji ).
==================================================

Domowy sos serowy.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.