Zapiekanka brokułowa z kartoflami, kiełbasą i sosem serowym.
Składniki:
– 1 kg kartofli – 1 duży lub 2 małe brokuły – 800 g dobrej kiełbasy – 200 g sera królewskiego + 100 g mozzarelli – olej rzepakowy – tymianek, papryka słodka, oregano, bazylia, pieprz czarny mielony, sól
– sos serowy z dołączonego przepisu
Sposób przygotowania:
Kartofle obieramy ze skórki i gotujemy w osolonej wodzie, a następnie studzimy i kroimy w plasterki.
Różyczki brokułu blanszujemy, czyli wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 2 i pół minuty od czasu gdy znów zaczną się gotować, a następnie wyciągamy i wkładamy do zimnej wody na 2 minuty.
Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju po czym osączamy z tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Oba sery trzemy na tarce o dużych oczkach i doprawiamy oregano, bazylią i słodką papryką.
Do większej miski lub garnka wkładamy usmażoną kiełbasę, pokrojone w plasterki kartofle i pokrojony na mniejsze kawałki brokuł.
Doprawiamy wszystko tymiankiem i czarnym pieprzem, a następnie wlewamy sos serowy i mieszamy.
Wkładamy całość do naczynia żaroodpornego i wierzch posypujemy startymi serami.
Pieczemy w piekarniku bez termo obiegu w temp 180 C około 35-40 minut.
Przepis na sos serowy poniżej ( robimy z połowy porcji ).
Dodaj komentarz