– 0,5 l mleka
– 150 g startego cheddara lub innego żółtego sera o wyrazistym smaku
– 50 g masła
– 1,5 łyżki mąki pszennej
Sposób przygotowania:
Na początek robimy w garnku zasmażkę z masła i mąki pszennej – smażymy na niewielkim ogniu często mieszając, żeby się nie przypaliła (około 3 minuty).
Do gotowej zasmażki wlewamy powoli chłodne mleko i ciągle mieszając doprowadzamy do zagotowania.
Zdejmujemy garnek z palnika, dodajemy na dwa razy starty cheddar i dokładnie mieszamy.
Sos na koniec możemy doprawić gałką muszkatołową oraz słodką papryką.
Uwaga: Jeżeli użyjemy mniej wyrazisty w smaku ser to będziemy musieli doprawić sos solą.
Sos jest średnio gęsty, a gęstość możemy zwiększyć poprzez zrobienie zasmażki z większej ilości masła i mąki np. 70 g masła i 2 łyżki mąki z górką.
Dodaj komentarz