Do miski wsypujemy przesianą mąkę i dodajemy sól, cukier puder, żółtka, śmietanę, spirytus oraz masło.
Wyrabiamy dokładnie ręką ciasto i tłuczemy wałkiem, składamy i znów tłuczemy (powtarzamy to wiele razy), aż pojawią się pęcherzyki powietrza.
Gotowe ciasto można na chwilę schłodzić, a następnie podzielić je na 4 części.
Każdą część osobno wałkujemy i kroimy na podłużne prostokąty (8-10 x 4 cm), a następnie nacinamy po środku i jedną stronę przekładamy przez nacięcie tworząc kokardki.
Chrusty smażymy partiami z obu stron na gorącym tłuszczu ( olej + smalec ), aż do zarumienienia.
Po usmażeniu przekładamy na chwilę na papierowy ręcznik, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu, a następnie po częściowym wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj komentarz