Domowy sos chrzanowy.

Składniki:

– 0,5 l wywaru mięsnego, rosołu lub bulionu warzywnego ( można również zrobić z kostki rosołowej )
– 250 ml śmietany 18 % do sosów
– 2 płaskie łyżki mąki pszennej
– 50 g masła
– sól, pieprz biały mielony, cukier 
– 150 – 200 g chrzanu ze słoiczka ( chrzan dodajemy stopniowe według własnych preferencji smakowych )

lub

– 150 g startego na drobnych oczkach świeżego chrzanu
– 2 jajka ugotowane na twardo
– sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

W garnku z masła i mąki robimy zasmażkę (smażymy około 2-3 minuty), zalewamy całość gorącym bulionem i doprowadzamy do zagotowania.

Dodajemy śmietanę i po chwili chrzan ze słoiczka – wszystko gotujemy 2-3 minuty na małym ogniu. Moim zdaniem sos nie wymaga doprawiania, ale każdy ma inny smak, więc można użyć trochę soli, pieprzu i cukru.

Jeżeli użyjemy świeżego chrzanu to po starciu na drobnych oczkach mieszamy go przed dodaniem do sosu z drobno posiekanymi gotowanymi jajkami, sokiem z połowy cytryny, a na koniec doprawiamy sos solą, pieprzem i cukrem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.