Beignets – pączki kreolskie.

Składniki:

– 550 g mąki pszennej tortowej
– 200 ml ciepłej przegotowanej wody
– 150 ml zagęszczonego niesłodzonego mleka
– 7 g drożdży instant ( 1 saszetka )
– 1 jajko
– 30 ml oleju rzepakowego – 2 łyżki
– 60-70 g cukru
– pół łyżeczki soli
– 1 litr oleju rzepakowego do smażenia

Sposób przygotowania:

Do miski wsypujemy przesianą przez sitko mąkę oraz drożdże i mieszamy, a w ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i sól.

Do mąki dodajemy mleko zagęszczone, jajko oraz posoloną i posłodzoną wodę – wszystko mieszamy i po chwili dodajemy olej.

Ręcznie wyrabiamy ciasto podsypując dodatkowo mąką – ma być gładkie i odchodzić od rąk.

Ciasto wkładamy do większej wysmarowanej olejem miski, którą owijamy folią spożywczą (również posmarowaną olejem od strony ciasta).

Miskę wkładamy do lodówki na około 8-9 godzin.

Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki i partiami wałkujemy na grubość 0,5-0,6 cm , a następnie wycinamy prostokąty o wymiarach 7-8 cm na 5 cm ( węższe nie będą nam się chciały przewracać podczas smażenia ).

Wycięte prostokąty przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.

Podgrzewamy olej w garnku i po kilku minutach wrzucamy kawałek ciasta (zawsze zostanie jakaś resztka na końcu), żeby sprawdzić czy olej odpowiednio się nagrzał.

Ważne:

Smażymy max po 4-6 szt. ponieważ pączki bardzo szybko się smażą.

Wrzucamy na gorący olej i po chwili przewracamy, żeby równomiernie nam napuchły – kilka razy przewracamy i wyciągamy na papierowe ręczniki.

Z podanych proporcji wyjdzie około 50 szt.

Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane miodem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.