Domowy sos koperkowy.

Sos koperkowy to bardzo prosty i szybki w wykonaniu sos, który pasuje do gotowanych jajek, warzyw, ryb lub mięsa.

Składniki:

– 500 ml bulionu warzywnego, mięsnego lub zrobionego z kostek rosołowych
– 200 ml śmietany 18 %
– 2 łyżki mąki
– duży pęczek koperku

Sposób przygotowania:

Do gotującego bulionu wrzucamy posiekany koperek i gotujemy kilka minut.

Mąkę mieszamy w garnuszku ze śmietaną, a następnie dodajemy pół szklanki gorącego bulionu i ponownie dokładnie mieszamy.

Rozrobioną śmietanę wlewamy powoli do gotującego bulionu ciągle mieszając – możemy wcześniej rozrobioną śmietanę przetrzeć przez sitko.

Gotujemy całość kilka minut na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.