Zapiekanka jaglana z jabłkami i żurawiną.

Składniki:

– 330 g kaszy jaglanej ( około 1,5 szklanki )
– 1/2 szklanki suszonej żurawiny
– 1 szklanka gorącego mleka ( 250 ml )
– 2 i 3/4 szklanki gorącej wody
– 1,5 łyżki miodu
– 1/2 łyżeczki soli
– 4 jabłka
– 3 łyżki cukru
– 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną należy kilka razy sparzyć wrzątkiem w celu pozbycia się gorzkiego smaku. Można to zrobić przelewając ją na sicie lub zalewając kaszę w garnuszku i wylewając po chwili wrzątek przez sitko.

Następnie zalewamy kaszę w garnku gorącym mlekiem i gorącą wodą, dodajemy sól, żurawinę oraz jedną łyżkę masła i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu podobnie jak ryż.

Kiedy powstaną kratery i będzie już minimum wody to dodajemy miód i całość mieszamy.

Zawijamy garnek w ręcznik i wkładamy pod koc na 20 minut żeby kasza doszła.

Obieramy ze skórki 4 jabłka i trzemy je na tarce o dużych oczkach, dodajemy cukier i mieszamy.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim warstwę kaszy, następnie starte jabłka i znów kaszę – na wierzch dodajemy trochę masła, żeby zapiekanka nam się zarumieniła przy pieczeniu.

Wkładamy naczynie do nagrzanego piekarnika (góra-dół 180 C) na drugi poziom od dołu i pieczemy około 30 minut bez termo obiegu.

Czas można zmniejszyć lub zwiększyć w zależności jak mocno chcemy mieć przypieczoną zapiekankę.

Uwagi:

– jeżeli jabłka po starciu i dodaniu cukru puszczą za dużo soku to odlewamy go przed wyłożeniem jabłek na kaszę – zapiekanka będzie mniej wilgotna

– jabłka można posypać również cynamonem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.