– 330 g kaszy jaglanej ( około 1,5 szklanki ) – 1/2 szklanki suszonej żurawiny – 1 szklanka gorącego mleka ( 250 ml ) – 2 i 3/4 szklanki gorącej wody – 1,5 łyżki miodu – 1/2 łyżeczki soli – 4 jabłka – 3 łyżki cukru – 2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną należy kilka razy sparzyć wrzątkiem w celu pozbycia się gorzkiego smaku. Można to zrobić przelewając ją na sicie lub zalewając kaszę w garnuszku i wylewając po chwili wrzątek przez sitko.
Następnie zalewamy kaszę w garnku gorącym mlekiem i gorącą wodą, dodajemy sól, żurawinę oraz jedną łyżkę masła i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu podobnie jak ryż.
Kiedy powstaną kratery i będzie już minimum wody to dodajemy miód i całość mieszamy.
Zawijamy garnek w ręcznik i wkładamy pod koc na 20 minut żeby kasza doszła.
Obieramy ze skórki 4 jabłka i trzemy je na tarce o dużych oczkach, dodajemy cukier i mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim warstwę kaszy, następnie starte jabłka i znów kaszę – na wierzch dodajemy trochę masła, żeby zapiekanka nam się zarumieniła przy pieczeniu.
Wkładamy naczynie do nagrzanego piekarnika (góra-dół 180 C) na drugi poziom od dołu i pieczemy około 30 minut bez termo obiegu.
Czas można zmniejszyć lub zwiększyć w zależności jak mocno chcemy mieć przypieczoną zapiekankę.
Uwagi:
– jeżeli jabłka po starciu i dodaniu cukru puszczą za dużo soku to odlewamy go przed wyłożeniem jabłek na kaszę – zapiekanka będzie mniej wilgotna
Dodaj komentarz