Pieczeń wieprzowa z szynki w sosie własnym z dodatkiem kiszonych ogórków oraz koncentratu pomidorowego.

Składniki:

– 1,5 kg szynki wieprzowej ( może być w 2 lub 3 kawałkach )
– 100 g smalcu lub olej rzepakowy
– 2 większe cebule, 3 średnie ogórki kiszone
– 80 g koncentratu pomidorowego ( mały słoiczek )
– mąka pszenna
– jarzynka domowa lub vegeta, papryka słodka, 1 kostka pieczeniowa, sól, pieprz czarny mielony, 2 listki laurowe , 4 kulki ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

Mięso czyścimy, płuczemy i osuszamy, a następnie przyprawiamy domową jarzynką ( vegetą ) i dusimy w garnku na smalcu lub oleju (pod przykryciem).

Jak włożymy szynkę na rozgrzany tłuszcz to od razu dolewamy gorącą wodę na wysokość około 3 cm i dusimy na małym ogniu od czasu do czasu przewracając mięso – w między czasie dolewamy jeszcze wodę, a całkowity czas duszenia i smażenia to około 90 minut.

Po około 75-80 minutach duszenia nie dolewamy już wody i pozwalamy jej odparować ( częściowe przykrycie ).

Kiedy zostanie sam tłuszcz posypujemy mięso słodką papryką i obsmażamy z każdej strony na rumiany kolor (przy przewracaniu szynki dodajemy jednak za każdym razem niewielką ilość wody, żeby mięso za szybko nie spaliło się).

Wyciągamy i kroimy na plastry dopiero po wystudzeniu.

Pieczeń wieprzowa z szynki.

Na bazie przypalonego tłuszczu robimy sos pieczeniowy.

Wrzucamy do garnka z tłuszczem pokrojone w pół plasterki 2 większe cebule, które solimy i przyprawiamy pieprzem. Smażymy do miękkości cebuli, a następnie zalewamy gorącą przegotowaną wodą (około 1,2 l) i dodajemy listki laurowe oraz ziele angielskie.

Po około 15 minutach gotowania na małym ogniu (cebula będzie się pomału rozpadać) dodajemy do smaku paprykę słodką.

Po kolejnych kilku minutach dodajemy pokrojone mięso oraz 1 kostkę pieczeniową dla bardziej wyrazistego smaku ( można pominąć ), a następnie pokrojone w cienkie pół plasterki kiszone ogórki.

Gotujemy na małym ogniu, aż ogórki zmiękną i dodajemy koncentrat pomidorowy.

Pod koniec zagęszczamy sos przecierając przez sitko mąkę pszenną zmieszaną z wodą (3/4 szklanki zimnej wody i 2 łyżki mąki).

Podczas dolewania rozprowadzonej mąki w wodzie sos cały czas mieszamy, żeby nie zrobiły się kluchy.

Jeżeli sos jest dla nas zbyt gęsty to dolewamy pół szklanki wrzątku.

Po ponownym zagotowaniu próbujemy i ewentualnie jeszcze przyprawiamy sos jarzynka, solą, pieprzem oraz słodką papryką.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.