Flaczki z boczniaków.

Boczniaki to grzyby, które mają niezwykłe wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Boczniaki obniżają poziom cukru i cholesterolu, a także niszczą komórki nowotworowe. Dodatkowo są źródłem białka, witamin i soli mineralnych. Warto włączyć je do diety, jeśli chcesz walczyć z przedwczesnym starzeniem się.

Boczniki zawierają ergotioneinę – przeciwutleniacz, który chroni komórki przed uszkodzeniami i starzeniem się. Nie tracą tego składnika nawet podczas gotowania.

Dzięki tym niezwykłym zaletom odżywczym i korzystnemu działaniu na organizm zaliczane są do grzybów leczniczych.

======================================

Przepis na około 5 litrów gotowej potrawy.

Składniki:

– 1,5 kg boczniaków
– 3 duże marchewki, 1 mały lub pół większego selera
– 4 średnie cebule
– 2-3 listki laurowe, 5-6 kulek ziela angielskiego
– 2 łyżki jarzynki domowej, vegety lub 3-4 kostki rosołowe
– gałka muszkatołowa pół łyżeczki, papryka słodka 1 łyżeczka
– pieprz czarny mielony pół łyżeczki, sól 1 łyżeczka
– masło lub olej rzepakowy, mąka pszenna
– maggi do smaku, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, majeranek 1 łyżka

  • garnek 6-7 litrowy

Sposób przygotowania:

Seler i marchewki gotujemy do miękkości w nie osolonej wodzie, a następnie studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

Boczniaki czyścimy i kroimy w paski ( nóżki również wykorzystujemy, ale kroimy je drobniej ). Cebulę natomiast kroimy w kostkę.

Cebulę solimy i smażymy na większej patelni, na maśle, aż się nam zeszkli, a następnie dodajemy boczniaki. Jeżeli nie zmieszczą nam się wszystkie to resztę możemy na maśle podsmażać w garnku, w którym będziemy gotować zupę.

Boczniaki podczas smażenia puszczą wodę, więc podsmażamy je tak długo, aż większa część wody odparuje, a następnie przekładamy je do garnka i zalewamy na początek 2 litrami wrzątku.

Dodajemy listki laurowe oraz ziele angielskie oraz jarzynkę i gotujemy na niewielkim ogniu około 5 minut.

Następnie dodajemy pokrojoną marchewkę i seler i dolewamy resztę wrzątku w ilości takiej jaką gęstą chcemy mieć zupę ( ja dolałem 1 litr ).

Gotujemy zupę około 10 minut i dodajemy przecier pomidorowy oraz resztę przypraw według ilości jaką podałem lub pod własny smak.

Na koniec po skosztowaniu, czy grzyby są dla nas wystarczająco miękkie ( jeżeli nie są to przedłużamy czas gotowania ) dodajemy zasmażkę zrobioną na maśle z 2 łyżek mąki.

Podczas dodawania zasmażki cały czas mieszamy zupę, a po ponownym zagotowaniu flaczki są gotowe.

Podczas gotowania zupy część wody nam odparuje, więc w trakcie jej robienia uzupełniamy ubytek dolewając trochę gorącej wody.

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.