Ciasteczka waniliowe z migdałami.

Składniki:

– 250 g mąki pszennej ( typ 450 )
– 200 g miękkiej margaryny Kasia
– 125 g mielonych migdałów ( dostępne w sklepach )
– 125 g cukru pudru
– 16 g cukru waniliowego ( 1 paczuszka )
– 3 żółtka ( jajka przed oddzieleniem muszą być w temp. pokojowej )
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– dodatkowo aromat migdałowy

Sposób przygotowania:

Na godzinę przed robieniem ciastek wyciągamy margarynę z lodówki.

Wyrabiamy w misce ciasto z podanych składników, a następnie odkładamy do lodówki na 2 godziny.

Po tym czasie odrywamy kawałek, wałkujemy na grubość 3 mm i wycinamy foremkami dowolne kształty.

Układamy wycięte kawałki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w pewnej odległości od siebie, żeby podczas pieczenia się nie skleiły.

Pieczemy około 12-14 minut bez termo obiegu w temperaturze 180 C.

Jeżeli ktoś chce to może ciepłe ciastka po upieczeniu posypać dodatkowo cukrem pudrem.

Ciastka są o smaku waniliowym i nie czuć w nich za bardzo migdałów, więc jeżeli zależy nam na tym, żeby było je czuć to wystarczy do ciasta w trakcie wyrabiania dodać kilka kropel aromatu migdałowego.

Zamiast cukru waniliowego możemy użyć cukier pomarańczowy lub cytrynowy osiągając za każdym razem inny smak ciasteczek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.