Schab pieczony ze śliwkami i morelami.

Składniki:

– 1,3 kg schabu wieprzowego bez kości
– 15 suszonych śliwek, 15 suszonych moreli
– 1 łyżka masła
– folia aluminiowa lub rękaw do pieczenia

Składniki na marynatę:

– 3 ząbki czosnku
– po 1,5 łyżki oleju rzepakowego i octu winnego
– 1 łyżka miodu
– 1,5 łyżki majeranku
– po pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego i papryki słodkiej oraz 1 łyżeczka soli
– 1-3 łyżeczek musztardy w zależności od indywidualnych preferencji smakowych 

Czosnek siekamy i rozcieramy z solą, a następnie dodajemy resztę składników i mieszamy marynatę.

Składniki na sos:

  • soki z pieczenia mięsa w foli, woda z naczynia, w którym piekło się zawinięte mięso, powidła śliwkowe, miód, mąka pszenna, sól, pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Morele myjemy i płuczemy w letniej przegotowanej wodzie ponieważ do ich konserwowania najczęściej używa się dwutlenku siarki, który w niewielkiej ilości jest nieszkodliwy. Niemniej osoby bardzo wrażliwe mogą z jego powodu cierpieć na bóle głowy, a nawet nudności.

Owoce niesiarkowane można rozpoznać po wyglądzie: morele siarkowane są pomarańczowe, a naturalnie suszone – brązowe.

Dzięki umyciu pozbędziemy się w jakimś stopniu szkodliwych związków. Następnie morele osuszamy na papierowych ręcznikach.

Schab myjemy, osuszamy na papierowych ręcznikach i odcinamy białą powłokę (błonę), a następnie przecinamy nożem po środku i robimy na wylot otwór o szerokości około 3-4 cm.

Morele i śliwki mieszamy z miękkim masłem, a następnie wkładamy na zmianę w środek mięsa.

Kolejnym krokiem jest natarcie mięsa marynatą i zawinięcie go w folię aluminiową lub włożenie do rękawa.

Pamiętajmy, że mięso przed pieczeniem układamy na świecącej stronie foli, którą należy wysmarować olejem.

Zamarynowane mięso wkładamy do lodówki na 24 godziny – najlepiej w naczyniu żaroodpornym, na którym będziemy je piec.

Na drugi dzień wyciągamy naczynie z mięsem z lodówki na 1,5 godziny przed pieczeniem.

Przed samym pieczeniem wlewamy do naczynia z mięsem gorącą przegotowaną wodę na wysokość 1/3 mięsa i pieczemy bez przykrycia.

Pieczemy 80 minut bez termo obiegu w temp. 180 C.

Zasada jest taka, że pieczemy 1 godzinę na 1 kg mięsa.

Następnie mięso wyciągamy z piekarnika, zlewamy wodę z naczynia do miseczki i odkładamy ją na bok – przyda nam się po wystudzeniu do zrobienia zaklepki z mąki, żeby zagęścić sos.

Piekarnik nastawiamy na 225 C.

Kolejnym krokiem jest rozcięcie i zdjęcie foli lub rękawa, a następnie ponowne włożenie mięsa razem z sokami, które były w środku foli lub rękawa z powrotem do piekarnika.

W między czasie jak mięso się piecze do miseczki z wystudzoną wodą, którą zlaliśmy wcześniej dodajemy łyżeczkę mąki pszennej i dokładnie mieszamy robiąc zaklepkę do sosu.

Mięso pieczemy 15 minut do lekkiego zarumienienia, a następnie odkładamy na bok, żeby chwilę odpoczęło.

Z naczynia po mięsie zlewamy soki, do których dodajemy płaską łyżeczkę miodu i powideł śliwkowych, po czym stawiamy w garnuszku na gazie i mieszamy, a następnie po zagotowaniu dodajemy zaklepkę i po ponownym zagotowaniu doprawiamy sos solą i pieprzem.

Sos majerankowy z powidłami do pieczonego schabu.

Mięso kroimy na plastry o grubości 1 cm i podajemy na ciepło polane sosem lub kroimy po wystudzeniu na cieńsze plasterki i jemy zamiast wędlin.

Część grubszych plastrów możemy również wykorzystać do zrobienia schabu w galarecie.

=========================================

UWAGA – Zalety błyszczącej i matowej strony foli aluminiowej:

Błyszcząca strona lepiej zatrzymuje ciepło. Gdy chcemy, aby potrawa nie wystygła zbyt szybko, wówczas owijamy ją w ten sposób, by błyszcząca strona była od środka, a matowa na zewnątrz. Tak samo postępujemy, gdy chcemy coś upiec w piekarniku. Również przykrywamy lub owijamy potrawę błyszczącą stroną.

Jeśli chcemy, by potrawa, np. kanapka, jak najdłużej zachowała świeżość, wówczas owijamy ją w taki sposób, by matowa strona folii aluminiowej była od środka. Wówczas nawet w gorące dni potrawa nie nagrzeje się i nie zepsuje.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.