Szczupak oraz pstrąg w cebuli i śmietanie.

Składniki:

– 4 kawałki szczupaka 
– 2 filety pstrąga
– 600 ml śmietany 18 %
– 3 większe cebule 
– pieprz czarny mielony, sól, pieprz cytrynowy
– skrobia ziemniaczana lub mąka pszenna
– olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Rybę przyprawiamy pieprzem cytrynowym, a następnie obtaczamy w skrobi ziemniaczanej lub mące pszennej i obsmażamy z każdej strony na oleju.

Cebulę kroimy w pół plastry, solimy i smażymy na niewielkiej ilości oleju, aż zmięknie, a następnie wlewamy śmietanę i po chwili przyprawiamy sos pod własny smak solą oraz pieprzem, a następnie całość dusimy kilka minut.

Do gotowego sosu wkładamy usmażoną rybę i podgrzewamy całość na patelni około 10 minut lub usmażoną rybę wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem, a następnie pieczemy w piekarniku około 20 minut w temp 180 C.

Zamiast szczupaka i pstrąga możemy potrawę zrobić ze smażonym karpiem, sandaczem lub inną ulubioną rybą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.