Paszteciki drożdżowe z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami.

Składniki i przepis na ciasto:

– 3 szklanki mąki pszennej tortowej lub jasnej mąki orkiszowej
– 50 g świeżych drożdży
– szklanka ciepłej wody ( 250 ml )
– 1/2 szklanki oleju
– 1/2 łyżeczki cukru
– płaska łyżeczka soli

  • 1 jajko surowe

Drożdże oraz cukier rozpuszczamy w ciepłej wodzie.

Do miski przesiewamy przez sitko mąkę, dodajemy sól i mieszamy. Po 15 minutach wlewamy do mąki wodę z rozpuszczonymi drożdżami, olej i wyrabiamy ręcznie ciasto ( najpierw w misce, a później na delikatnie posypanej mąką stolnicy ).

Przekładamy ciasto z powrotem do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.

Składniki i przepis na farsz:

– 1 kg kiszonej kapusty
– 60-70 g suszonych dowolnych grzybów leśnych
– 2 średnie cebule, 1 średnia marchewka
– olej rzepakowy, masło

– liście laurowe ( 2 szt.), ziele angielskie 5-6 kulek, pieprz czarny mielony, sól, pieprz ziołowy

Grzyby zalewamy ciepłą przegotowaną wodą ( około 1,5 l ) i odstawiamy na 4 godziny, żeby namokły, a następnie gotujemy je w tej samej wodzie około 40 minut.

Kapustę kiszoną jeżeli jest bardzo kwaśna to przepłukujemy, a następnie kroimy i wkładamy do garnka.

Zalewamy kapustę gorącą przegotowaną wodą, a następnie dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości ( około 50 minut ) – w trakcie gotowania dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę.

Po ugotowaniu odcedzamy kapustę oraz grzyby i mocno odciskamy z wody, a następnie drobno siekamy nożem lub mielimy w maszynce z dużymi oczkami.

Na oleju i maśle podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę, którą solimy i przyprawiamy pieprzem ziołowym, a następnie dodajemy posiekaną kapustę oraz grzyby.

Wszystko razem smażymy około 10 minut przyprawiając pod własny smak pieprzem oraz solą.

Farsz odstawiamy do wystudzenia i wykorzystujemy do pierogów, uszek, pasztecików, naleśników, krokietów lub nadziewanych bułek na ciepło (hot dogi).

Gotowego farszu wyjdzie około 1 kg.

Przepis i zdjęcia poniżej:

Farsz z kiszonej kapusty i suszonych grzybów.

Sposób przygotowania pasztecików:

Ciasto i farsz dzielimy na 4 części, które po kolei rozwałkowujemy na prostokąty.

Na ciasto nakładamy farsz, a następnie zwijamy je w roladę i brzeg smarujemy roztrzepanym jajkiem, żeby go skleić.

Każdą roladę kroimy na 6 części, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 10 minut – w tym czasie rozgrzewamy piekarnik.

Przed samym włożeniem do piekarnika smarujemy paszteciki po wierzchu roztrzepanym jajkiem.

Jak ktoś lubi to może wierzch pasztecików posypać kminkiem lub czarnuszką.

Pieczemy bez termo obiegu w temp. 180 C około 20-25 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.