Rybne kotlety mielone z miruny.

Składniki:

– 1,2 kg miruny bez skóry lub innej ulubionej ryby
– 1 średnia marchewka
– 1 cebula
– 1/2 małego selera
– 1 pęczek pietruszki
– 2 jajka
– 1 czerstwa bułka, mleko
– olej rzepakowy, masło
– bułka tarta do panierki
– pieprz czarny mielony, sól, 2-3 łyżeczki soku z cytryny

– można też dodatkowo użyć:

– 2 posiekane ząbki czosnku
– małą pietruszkę korzeń

Sposób przygotowania:

Bułkę namaczamy w mleku.

Odmrożone i osuszone z wody filety z miruny oraz świeże warzywa kroimy i mielimy razem z odciśniętą, z mleka bułką.

Dodajemy drobno posiekaną zieloną pietruszkę, jajka, sok z cytryny, pieprz, sól do smaku i całość mieszamy – jeżeli masa jest zbyt luźna to dodajemy trochę bułki tartej.

Robimy kule, które obtaczamy w bułce tartej, a następnie formujemy kotlety i smażymy na oleju i niewielkiej ilości masła.

Po usmażeniu odsączamy kotlety z tłuszczu na papierowych ręcznikach.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.