Kapusta kiszona z grzybami – bigos wigilijny.

Składniki:

– 1 kg kiszonej kapusty
– 60-70 g suszonych dowolnych grzybów leśnych
– 2 średnie cebule, 1 średnia marchewka
– olej rzepakowy, masło, mąka pszenna

– liście laurowe ( 2 szt.), ziele angielskie 5-6 kulek, pieprz czarny mielony, sól, pieprz ziołowy

– dodatkowo kminek mielony lub w ziarnach

Sposób przygotowania:

Grzyby zalewamy ciepłą przegotowaną wodą ( około 1,5 l ) i odstawiamy na 4 godziny, żeby namokły, a następnie gotujemy je w tej samej wodzie około 40 minut.

Kapustę kiszoną jeżeli jest bardzo kwaśna to przepłukujemy, a następnie kroimy (nie za drobno) i wkładamy do garnka.

Zalewamy kapustę gorącą przegotowaną wodą, a następnie dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości ( około 50 minut ) – w trakcie gotowania dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę.

Po ugotowaniu z kapusty odbieramy do garnuszka wodę zostawiając jej minimum i dodajemy ugotowane i odcedzone z wody grzyby.

Na oleju i maśle podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę, którą solimy i przyprawiamy pieprzem ziołowym, a następnie dodajemy łyżkę mąki i robimy zasmażkę, wlewając pod koniec trochę wody z gotowania kapusty.

Zasmażkę dodajemy do kapusty z grzybami i całość gotujemy kilka minut dodając odrobinę wody z gotowania grzybów jeżeli jest za gęsta.

Pod koniec przyprawiamy pod własny smak pieprzem oraz solą ( możemy również dodać kminek ).

Potrawę serwujemy najczęściej na Wigilię.

Kapustę tak zrobioną możemy wykorzystać też jako farsz do pasztecików lub krokietów, albo do łazanek bez mięsa.

Część kapusty możemy wykorzystać w późniejszym czasie przechowując ją w słoikach, które następnie pasteryzujemy lub możemy ją zamrozić w woreczkach foliowych, albo plastikowych pojemnikach.

Na zdjęciach kapusta zrobiona z podwójnej porcji ( wszystkie składniki z wyjątkiem marchewki x 2 ).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.