Uszka z grzybami.

Składniki na farsz:

– 150 g suszonych grzybów leśnych ( borowiki, podgrzybki )
– 100 g cebuli
– 1 łyżka bułki tartej
– olej rzepakowy, masło
– pieprz czarny mielony, sól

Sposób przygotowania:

Grzyby namaczamy 4-5 godzin w 1,5 l przegotowanej, ciepłej wodzie, a następnie gotujemy w tej samej wodzie około 40 minut.

Po tym czasie grzyby odcedzamy oraz odciskamy z wody, a następnie mielimy w maszynce.

Cebulę kroimy drobno w kostkę, solimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, a następnie dodajemy zmielone grzyby oraz płaską łyżkę masła i całość smażymy kilka minut doprawiając pod własny smak pieprzem i solą oraz dodając dla zagęszczenia bułkę tartą.

Farsz studzimy i wykorzystujemy do wigilijnych uszek z grzybami, pierożków lub pasztecików drożdżowych

Farsz grzybowy do uszek, pierożków lub pasztecików.

Składniki i przepis na ciasto:

– 600 g mąki pszennej + kilka łyżek na wyrabianie
– 1,5 szklanki bardzo ciepłej wody
– 4-5  łyżek oleju
– 1,5 łyżeczki soli

Sposób przygotowania ciasta:

Do wody wlewamy olej, wsypujemy sól i mieszamy – wlewamy do miski z przesianą mąką i wszystko jeszcze raz mieszamy.

Wykładamy ciasto na podsypany mąką blat lub stolnicę i wyrabiamy, a następnie odkładamy w misce, żeby odpoczęło na 10 minut.

Sposób przygotowania uszek:

Z całości ciasta bierzemy 1/4 części, wałkujemy na prostokątny lub kwadratowy placek – boki wyrównujemy odcinając nożem ciasto, które dodajemy z powrotem do  reszty ciasta.

Placek dzielimy nożem na 5-6 cm kwadraty, na które nakładamy łyżeczką farsz, a następnie składamy i zlepiamy w trójkąt oraz zlepiamy dwa rogi znajdujące się najdalej od siebie tworząc uszko.

Uszka układamy na ściereczce i przykrywamy, żeby nam nie wyschły.

Uszka gotujemy w osolonej wodzie około 2 minuty od czasu wypłynięcia na wierzch i ponownego zagotowania wody.

Uszka, które nie zjemy na bieżąco polecam po ugotowaniu ( gotujemy takie uszka krócej – około 1,5 minuty ) włożyć na kilkanaście sekund do miski z zimną wodą, a następnie odsączyć na sicie. Po chwili przełożyć je do większego naczynia, polać odrobiną oleju rzepakowego i przemieszać (nie będą nam się sklejały po wystygnięciu).

Takie uszka możemy porcjować i zamrozić w woreczkach, a po odmrożeniu wrzucić na posolony wrzątek i od czasu ponownego zagotowania wody gotować około 1 minuty.

Z podanego przepisu wyjdzie nam około 130 uszek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.