Farsz grzybowy do uszek, pierożków lub pasztecików.

Składniki:

– 150 g suszonych grzybów leśnych ( borowiki, podgrzybki )
– 100 g cebuli
– 1 łyżka bułki tartej
– olej rzepakowy, masło
– pieprz czarny mielony, sól

Sposób przygotowania:

Grzyby namaczamy około 4-5 godzin w 1,5 l przegotowanej, ciepłej wodzie, a następnie gotujemy w tej samej wodzie około 40 minut.

Po tym czasie grzyby odcedzamy oraz odciskamy z wody, a następnie mielimy w maszynce.

Cebulę kroimy drobno w kostkę, solimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, a następnie dodajemy zmielone grzyby oraz płaską łyżkę masła i całość smażymy kilka minut doprawiając pod własny smak pieprzem i solą oraz dodając dla zagęszczenia bułkę tartą.

Farsz studzimy i wykorzystujemy do wigilijnych uszek z grzybami, pierożków lub pasztecików drożdżowych.

Farszu wyjdzie 0,5 kg i starczy na około 130 uszek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.