Seromakowiec.

We wszystkich moich przepisach jeżeli nie ma podanej wagi, a produkty odmierzam na szklanki to ma ona pojemność 250 ml.

Składniki na ciasto:
——————————-

– 160 g masła
– 1/3 szklanki cukru
– 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 jajka ( całe )

Składniki na masę serową:
—————————————–

– 5 żółtek i 5 białek
– 1,2 kg twarogu lub gotowego sera na sernik ( wiaderko )
– 1 opakowanie cukru wanilinowego
– 1 szklanka cukru
– 160 g masła
– 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej
– rodzynki, skórka pomarańczowa, brzoskwinie z puszki lub inne dodatki

Składniki na masę makową:
——————————————-

– 1 kg gotowej masy makowej z puszki lub zrobionej własnoręcznie
– duża garść orzechów włoskich ( posiekać )

– dodatkowo dowolne ulubione bakalie i miód

Sposób przygotowania:

Zagniatamy ciasto z podanych składników i wkładamy do zamrażarki na pół godziny – w między czasie robimy masę serową i przygotowujemy masę makową.

Ucieramy masę serową mikserem – najpierw masło, cukier, cukier waniliowy, skrobię ziemniaczaną i żółtka, a następnie dodajemy zmielony twaróg lub gotowy ser z wiaderka i ewentualne dodatki (namoczone wcześniej w gorącej wodzie rodzynki, brzoskwinie z puszki, skórka pomarańczowa). Białka ubijamy na sztywno, dodajemy na koniec do masy serowej i delikatnie wszystko mieszamy.

Ciasto wyciągamy z zamrażarki, wałkujemy i wykładamy na na wysmarowaną masłem i wysypaną mąką foremkę. Na ciasto wykładamy masę makową, a następnie na wierzch wykładamy masę serową.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C ( góra – dół ) i pieczemy bez termo obiegu około 60 minut, na drugim stopniu od spodu piekarnika.

Rozmiar mojej foremki do pieczenia – 36,25,6 cm

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.