We wszystkich moich przepisach jeżeli nie ma podanej wagi, a produkty odmierzam na szklanki to ma ona pojemność 250 ml.
Składniki na ciasto: ——————————-
– 160 g masła – 1/3 szklanki cukru – 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej – 2 łyżeczki proszku do pieczenia – 2 jajka ( całe )
Składniki na masę serową: —————————————–
– 5 żółtek i 5 białek – 1,2 kg twarogu lub gotowego sera na sernik ( wiaderko ) – 1 opakowanie cukru wanilinowego – 1 szklanka cukru – 160 g masła – 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej – rodzynki, skórka pomarańczowa, brzoskwinie z puszki lub inne dodatki
Składniki na masę makową: ——————————————-
– 1 kg gotowej masy makowej z puszki lub zrobionej własnoręcznie – duża garść orzechów włoskich ( posiekać )
– dodatkowo dowolne ulubione bakalie i miód
Sposób przygotowania:
Zagniatamy ciasto z podanych składników i wkładamy do zamrażarki na pół godziny – w między czasie robimy masę serową i przygotowujemy masę makową.
Ucieramy masę serową mikserem – najpierw masło, cukier, cukier waniliowy, skrobię ziemniaczaną i żółtka, a następnie dodajemy zmielony twaróg lub gotowy ser z wiaderka i ewentualne dodatki (namoczone wcześniej w gorącej wodzie rodzynki, brzoskwinie z puszki, skórka pomarańczowa). Białka ubijamy na sztywno, dodajemy na koniec do masy serowej i delikatnie wszystko mieszamy.
Ciasto wyciągamy z zamrażarki, wałkujemy i wykładamy na na wysmarowaną masłem i wysypaną mąką foremkę. Na ciasto wykładamy masę makową, a następnie na wierzch wykładamy masę serową.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C ( góra – dół ) i pieczemy bez termo obiegu około 60 minut, na drugim stopniu od spodu piekarnika.
Dodaj komentarz