Pierogi z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami oraz sosem pieczarkowym.

Z podanego przepisu wyjdzie około 50 sztuk.

Składniki i przepis na farsz:

– 1 kg kiszonej kapusty
– 60-70 g suszonych dowolnych grzybów leśnych
– 2 średnie cebule, 1 średnia marchewka
– olej rzepakowy, masło

– liście laurowe ( 2 szt.), ziele angielskie 5-6 kulek, pieprz czarny mielony, sól, pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

Grzyby zalewamy ciepłą przegotowaną wodą ( około 1,5 l ) i odstawiamy na 4 godziny, żeby namokły, a następnie gotujemy je w tej samej wodzie około 40 minut.

Kapustę kiszoną jeżeli jest bardzo kwaśna to przepłukujemy, a następnie kroimy i wkładamy do garnka.

Zalewamy kapustę gorącą przegotowaną wodą, a następnie dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości ( około 50 minut ) – w trakcie gotowania dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę.

Po ugotowaniu odcedzamy kapustę oraz grzyby i mocno odciskamy z wody, a następnie drobno siekamy nożem lub mielimy w maszynce z dużymi oczkami.

Na oleju i maśle podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę, którą solimy i przyprawiamy pieprzem ziołowym, a następnie dodajemy posiekaną kapustę oraz grzyby.

Wszystko razem smażymy około 10 minut przyprawiając pod własny smak pieprzem oraz solą.

Farsz odstawiamy do wystudzenia i wykorzystujemy do pierogów, uszek, pasztecików, naleśników, krokietów lub nadziewanych bułek na ciepło (hot dogi).

Gotowego farszu wyjdzie około 1 kg.

Poniżej przepis i zdjęcia:

Farsz z kiszonej kapusty i suszonych grzybów.

Składniki i przepis na ciasto:

– 400 g mąki pszennej + kilka łyżek na wyrabianie
– 1 szklanka bardzo ciepłej wody
– 3 łyżki oleju
– 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania ciasta:

Do wody wlewamy olej, wsypujemy sól i mieszamy – wlewamy do miski z przesianą mąką i wszystko jeszcze raz mieszamy.

Wykładamy ciasto na podsypany mąką blat lub stolnicę i wyrabiamy, a następnie odkładamy w misce, żeby odpoczęło na 10 minut.

Sposób przygotowania pierogów:

Z całości ciasta bierzemy 1/4 części, wałkujemy na placek, wykrawamy szklanką placuszki, na które nakładamy łyżeczką farsz i sklejamy.

Pierogi układamy na ściereczce i przykrywamy, żeby nam nie wyschły.

Pozostałe kawałeczki ciasta po wykrawaniu dodajemy do reszty ciasta i wałkujemy kolejny placek.

Pierogi gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty od czasu wypłynięcia na wierzch i ponownego zagotowania wody.

Pierogi, które nie zjemy na bieżąco polecam po ugotowaniu ( gotujemy takie pierogi krócej – około 2,5 minuty ) włożyć na kilkanaście sekund do miski z zimną wodą, a następnie odsączyć na sicie. Po chwili przełożyć je do większego naczynia, polać odrobiną oleju rzepakowego i przemieszać (nie będą nam się sklejały po wystygnięciu).

Takie pierogi możemy porcjować i zamrozić w woreczkach, a po odmrożeniu możemy je podsmażyć na patelni, odgrzać w piekarniku lub wrzucić na posolony wrzątek i od czasu ponownego zagotowania wody gotować około 1-1,5 minuty.

Do pierogów polecam sos pieczarkowy – przepis poniżej:

Sos pieczarkowy z zieloną pietruszką.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.