Z podanego przepisu wyjdzie około 50 sztuk.
Składniki i przepis na farsz:
– 1 kg kiszonej kapusty
– 60-70 g suszonych dowolnych grzybów leśnych
– 2 średnie cebule, 1 średnia marchewka
– olej rzepakowy, masło
– liście laurowe ( 2 szt.), ziele angielskie 5-6 kulek, pieprz czarny mielony, sól, pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
Grzyby zalewamy ciepłą przegotowaną wodą ( około 1,5 l ) i odstawiamy na 4 godziny, żeby namokły, a następnie gotujemy je w tej samej wodzie około 40 minut.
Kapustę kiszoną jeżeli jest bardzo kwaśna to przepłukujemy, a następnie kroimy i wkładamy do garnka.
Zalewamy kapustę gorącą przegotowaną wodą, a następnie dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości ( około 50 minut ) – w trakcie gotowania dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę.
Po ugotowaniu odcedzamy kapustę oraz grzyby i mocno odciskamy z wody, a następnie drobno siekamy nożem lub mielimy w maszynce z dużymi oczkami.
Na oleju i maśle podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę, którą solimy i przyprawiamy pieprzem ziołowym, a następnie dodajemy posiekaną kapustę oraz grzyby.
Wszystko razem smażymy około 10 minut przyprawiając pod własny smak pieprzem oraz solą.
Farsz odstawiamy do wystudzenia i wykorzystujemy do pierogów, uszek, pasztecików, naleśników, krokietów lub nadziewanych bułek na ciepło (hot dogi).
Gotowego farszu wyjdzie około 1 kg.
Poniżej przepis i zdjęcia:
Farsz z kiszonej kapusty i suszonych grzybów.
Składniki i przepis na ciasto:
– 400 g mąki pszennej + kilka łyżek na wyrabianie
– 1 szklanka bardzo ciepłej wody
– 3 łyżki oleju
– 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania ciasta:
Do wody wlewamy olej, wsypujemy sól i mieszamy – wlewamy do miski z przesianą mąką i wszystko jeszcze raz mieszamy.
Wykładamy ciasto na podsypany mąką blat lub stolnicę i wyrabiamy, a następnie odkładamy w misce, żeby odpoczęło na 10 minut.
Sposób przygotowania pierogów:
Z całości ciasta bierzemy 1/4 części, wałkujemy na placek, wykrawamy szklanką placuszki, na które nakładamy łyżeczką farsz i sklejamy.
Pierogi układamy na ściereczce i przykrywamy, żeby nam nie wyschły.
Pozostałe kawałeczki ciasta po wykrawaniu dodajemy do reszty ciasta i wałkujemy kolejny placek.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty od czasu wypłynięcia na wierzch i ponownego zagotowania wody.
Pierogi, które nie zjemy na bieżąco polecam po ugotowaniu ( gotujemy takie pierogi krócej – około 2,5 minuty ) włożyć na kilkanaście sekund do miski z zimną wodą, a następnie odsączyć na sicie. Po chwili przełożyć je do większego naczynia, polać odrobiną oleju rzepakowego i przemieszać (nie będą nam się sklejały po wystygnięciu).
Takie pierogi możemy porcjować i zamrozić w woreczkach, a po odmrożeniu możemy je podsmażyć na patelni, odgrzać w piekarniku lub wrzucić na posolony wrzątek i od czasu ponownego zagotowania wody gotować około 1-1,5 minuty.





Do pierogów polecam sos pieczarkowy – przepis poniżej:
Sos pieczarkowy z zieloną pietruszką.
Dodaj komentarz