Farsz z kiszonej kapusty i suszonych grzybów.

Składniki:

– 1 kg kiszonej kapusty
– 60-70 g suszonych dowolnych grzybów leśnych
– 2 średnie cebule, 1 średnia marchewka
– olej rzepakowy, masło

– liście laurowe ( 2 szt.), ziele angielskie 5-6 kulek, pieprz czarny mielony, sól, pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

Grzyby zalewamy ciepłą przegotowaną wodą ( około 1,5 l ) i odstawiamy na 4 godziny, żeby namokły, a następnie gotujemy je w tej samej wodzie około 40 minut.

Kapustę kiszoną jeżeli jest bardzo kwaśna to przepłukujemy, a następnie kroimy i wkładamy do garnka.

Zalewamy kapustę gorącą przegotowaną wodą, a następnie dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości ( około 50 minut ) – w trakcie gotowania dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę.

Po ugotowaniu odcedzamy kapustę oraz grzyby i mocno odciskamy z wody, a następnie drobno siekamy nożem lub mielimy w maszynce z dużymi oczkami.

Na oleju i maśle podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę, którą solimy i przyprawiamy pieprzem ziołowym, a następnie dodajemy posiekaną kapustę oraz grzyby.

Wszystko razem smażymy około 10 minut przyprawiając pod własny smak pieprzem oraz solą.

Farsz odstawiamy do wystudzenia i wykorzystujemy do pierogów, uszek, pasztecików, naleśników, krokietów lub nadziewanych bułek na ciepło (hot dogi).

Gotowego farszu wyjdzie około 1 kg. i starczy np. na około 50-55 pierogów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.