Placek amerykański z jabłkami i orzechami włoskimi.

Ciasto w wykonaniu jest bardzo proste i dosyć szybko się je robi – polecam.

Inne nazwy z jakimi się spotkałem to: salceson, wiewiórka, placek orzechowo –  jabłkowy lub murzynek.

Rozmiar mojej blachy 36x25x6 cm – może być mniejsza i wtedy ciasto będzie wyższe.

We wszystkich moich przepisach jeżeli nie ma podanej wagi, a produkty odmierzam na szklanki to ma ona pojemność 250 ml.

Składniki:

– 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 
– 1 szklanka cukru
– 1/2 szklanki oleju rzepakowego
– 1 szklanka łuskanych orzechów włoskich
– 1 łyżka kakao
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 płaska łyżeczka cynamonu ( można pominąć jak ktoś nie lubi )
– 4 jajka
– 5-6 jabłek

– dodatkowo cukier puder

Sposób przygotowania:

Jabłka obieramy i kroimy w większą kostkę, dodajemy cukier, zalewamy olejem, mieszamy i odstawiamy na 20 minut.

Po 20 minutach wlewamy roztrzepane jajka i mieszając wszystko drewniana łyżką dodajemy partiami przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną, a następnie orzechy włoskie, cynamon i kakao.

Całość wykładamy na wysmarowaną masłem i wysypaną mąką blachę.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 185 C ( góra – dół ) i pieczemy bez termo obiegu około 55-60 minut, na drugim stopniu od spodu piekarnika.

Ciasto możemy sprawdzić “na suchy patyczek”, a po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy ciasto na 5-10 minut.

Po wystudzeniu możemy ciasto posypać cukrem pudrem.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.