– 125 g margaryny Kasia – 5 łyżek cukru pudru – 2-3 łyżki kakao ( w zależności od indywidualnych preferencji smakowych ) – 1 łyżka żelatyny + ciepła woda ( około pół szklanki ) – 5 łyżek kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania:
W garnku rozpuszczamy margarynę ( na małym ogniu ), dodajemy cukier puder, kakao i jak zacznie się gotować wyłączamy.
Następnie po 2-3 minutach wlewamy do masy rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę i całość mieszamy.
Po kolejnych 5 minutach dodajemy śmietanę i mieszamy, a następnie odstawiamy do częściowego wystudzenia. Sprawdzamy co jakiś czas czy polewa gęstnieje i polewamy nasze smakołyki.
Jeżeli polewa za bardzo nam wystygnie i zrobi się kożuch to musimy ją ponownie delikatnie podgrzać i znów odczekać.
Polecam do piernika staropolskiego, tortów, ciast, ciasteczek, pierników.
Dodaj komentarz