Zakwas z buraków ćwikłowych na barszcz czerwony.

Składniki:

– 2 kg buraków ćwikłowych ( najlepsze są mniejsze buraki ze względu na bardziej intensywny kolor – większe mogą mieć łyko i są w środku jaśniejsze )
– 5 dużych ząbków czosnku, 2 liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego
– 1 łyżka soli
– 2 l przegotowanej wody w temp. pokojowej
– olej rzepakowy

  • słoik 4 litrowy lub inne naczynie oraz gaza lub ściereczka lniana

Sposób przygotowania:

Buraki ćwikłowe obieramy ze skórki i kroimy w grube plastry, a następnie wrzucamy je do kamionki lub większego słoja (najlepiej 4 litrowy).

Między plastry buraków dodajemy przekrojone ząbki czosnku, liście laurowe oraz ziele angielskie.

Zalewamy pokrojone buraki przegotowaną wodą (temp. pokojowa), w której wcześniej rozpuszczamy sól i przykrywamy słoik lnianą ściereczką związując ją gumką.

Przez pierwsze 3 dni zbieramy z wierzchu powstałą szarą szumowinę, a następnie kiedy pojawi się nalot w kolorze buraków to zostawiamy zakwas w spokoju na kolejne 5-7 dni. Buraki powinny być całkowicie zakryte wodą. Jeżeli w trakcie procesu kiszenia buraków na nalocie pojawią się podejrzane plamki innego koloru to zbieramy je łyżeczką lub kawałkiem gazy.

Po tym czasie wykorzystujemy zakwas do ugotowania barszczu ( na 6-7 litrowy garnek potrzebujemy około 1 l zakwasu ).

Jeżeli nie mamy zamiaru od razu robić barszczu lub zrobiliśmy zakwas wcześniej to rozlewamy go do słoików zostawiając od góry około 2 cm miejsca. Wlewamy na wierzch olej i dzięki temu zakwas nie będzie miał dostępu do powietrza i nie zepsuje się za szybko.

Możemy przechowywać w lodówce i wykorzystać go w ciągu najbliższego miesiąca.

Przed samym wykorzystaniem zakwasu usuwamy z wierzchu olej.

Przepis na barszcz poniżej:

Barszcz czerwony na domowym zakwasie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.