Zakwas z buraków ćwikłowych na barszcz czerwony.

Składniki:

– 2 kg buraków ćwikłowych ( najlepsze są mniejsze buraki ze względu na bardziej intensywny kolor – większe mogą mieć łyko i są w środku jaśniejsze )
– 5 dużych ząbków czosnku, 2 liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego
– 1 łyżka soli
– 2 l przegotowanej wody w temp. pokojowej
– olej rzepakowy

  • słoik 4 litrowy lub inne naczynie oraz gaza lub ściereczka lniana

Sposób przygotowania:

Buraki ćwikłowe obieramy ze skórki i kroimy w grube plastry, a następnie wrzucamy je do kamionki lub większego słoja (najlepiej 4 litrowy).

Między plastry buraków dodajemy przekrojone ząbki czosnku, liście laurowe oraz ziele angielskie.

Zalewamy pokrojone buraki przegotowaną wodą (temp. pokojowa), w której wcześniej rozpuszczamy sól i przykrywamy słoik lnianą ściereczką związując ją gumką.

Przez pierwsze 3 dni zbieramy z wierzchu powstałą szarą szumowinę, a następnie kiedy pojawi się nalot w kolorze buraków to zostawiamy zakwas w spokoju na kolejne 5-7 dni.

Buraki powinny być całkowicie zakryte wodą.

Po tym czasie przelewamy całość przez złożoną gazę i wykorzystujemy zakwas do ugotowania barszczu ( na 6-7 litrowy garnek potrzebujemy około 1 l zakwasu ).

W trakcie procesu kiszenia buraków może pojawić się nalot innego koloru – zbieramy go delikatnie łyżeczką lub kawałkiem gazy.

Jeżeli zrobi nam się przez przypadek pleśń to taki zakwas nie nadaje się do użycia.

Jeżeli nie mamy zamiaru od razu robić barszczu lub zrobiliśmy zakwas wcześniej to rozlewamy go do słoików zostawiając od góry około 2 cm miejsca. Wlewamy na wierzch olej i dzięki temu zakwas nie będzie miał dostępu do powietrza i nie zepsuje się za szybko.

Możemy przechowywać w lodówce i wykorzystać go w ciągu najbliższego miesiąca.

Przed samym wykorzystaniem zakwasu usuwamy z wierzchu olej.

Przepis na barszcz poniżej:

Barszcz czerwony na domowym zakwasie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.