Barszcz czerwony na domowym zakwasie.

Idealny do krokietów, pasztecików i uszek.

Przepis na 7 litrowy garnek.
========================

Składniki na barszcz:

– 2 kg czerwonych buraków
– seler, pietruszka, 2 marchewki
– zakwas buraczany 1 l
– domowa jarzynka lub vegeta
– czosnek 3-4 ząbki
– liście laurowe 3-4 szt.
– ziele angielskie 6-7 kulek
– ocet z winogron lub jabłkowy ( ewentualnie spirytusowy )
– pieprz czarny mielony, cukier, sól, majeranek

  • Gdy barszcz robimy na Wigilię to możemy (jeżeli akurat robimy farsz z grzybów do uszek lub pierogów z kapustą i grzybami) dodatkowo wlać około 0,4-0,5 l wody z namoczonych i ugotowanych suszonych grzybów. 

Sposób przygotowania:

Buraki gotujemy, a po wystudzeniu obieramy ze skórki i kroimy na pół plastry o grubości 1,5 cm.

Z włoszczyzny gotujemy około 4 l bulionu doprawiając jarzynką i dodając liście laurowe, czosnek i ziele angielskie.

Do gotującego bulionu wrzucamy pokrojone buraki i po ponownym zagotowaniu dodajemy zakwas buraczany. Kiedy zacznie nam się znów gotować dodajemy 2 łyżki octu (dla zachowania ładnego koloru) oraz pieprz, sól i cukier według własnego smaku.

Na koniec dodajemy łyżkę majeranku, gotujemy jeszcze chwilę i barszcz jest gotowy.

Po wystudzeniu można przelać przez sitko lub gazę i otrzymamy czysty klarowny barszcz.

Przepis na domowy zakwas z buraków ćwikłowych poniżej:

Zakwas z buraków ćwikłowych na barszcz czerwony.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.