Rybi salat – czeska sałatka śledziowa z warzywami.

Bardzo smaczna sałatka rodem z Czech – najlepsza na drugi dzień po przygotowaniu. Możemy w Czechach spotkać się z różnymi wersjami tej sałatki.

Składniki:

– filety śledziowe w occie 300-450 g (w zależności od indywidualnych preferencji) – osobiście daję 450 g
– 3 średnie kartofle
– 1 mały seler lub pół średniego
– 1 pietruszka
– 2 średnie marchewki
– 1 czerwona cebula
– 2-3 nieduże ogórki kiszone
– mała puszka zielonego groszku
– kwaśna śmietana, majonez – po 2 łyżki
– pieprz czarny mielony, sól, cukier

Dodatkowe składniki i zamienniki:

– ugotowane jajka
– grzybki marynowane
– ogórki konserwowe zamiast kiszonych
– małe cebulki w occie
– kwaśne jabłko ( starte na dużych oczkach)
– fasolka z puszki
– gęsty jogurt naturalny zamiast śmietany

Sposób przygotowania:

Kartofle, seler, marchewki i pietruszkę gotujemy w całości, a następnie studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Ogórki i śledzie również kroimy w kostkę i odsączamy na sitku.

Do miski wkładamy pokrojone warzywa, śledzie, odsączony groszek i pokrojoną w kostkę cebulę (wcześniej posoloną).

Dodajemy po 2 łyżki kwaśnej śmietany i majonezu (można dodać więcej według własnego smaku) – mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru.

Żeby wzbogacić smak sałatki można również dodać ugotowane i pokrojone jajka lub inne składniki z listy dodatkowej i skomponować własny smak.

Przykrywamy miskę sreberkiem i gotową sałatkę chowamy na minimum kilkanaście godzin do lodówki.

Jak każda sałatka z dodatkiem śledzi najlepsza w smaku będzie po 24 godzinach.

 

6 komentarzy

    1. Niestety nie zajmuję się cateringiem – gotowanie to moje hobby, a zawodowo pracuję w branży motoryzacyjnej – pozdrawiam Darek 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.