– 600 g kiszonej kapusty – 350 g łuskanego grochu – 1 większa cebula – 1,5 łyżki mąki pszennej – 60 g masła – 2 listki laurowe, 5 kulek ziela angielskiego – sól, pieprz czarny mielony, kminek w ziarnach, kminek mielony, majeranek – 1-2 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
Groch przepłukujemy pod bieżącą wodą, a następnie zalewamy przegotowaną i wystudzoną wodą na wysokość około 3 cm ponad poziom. Odstawiamy do namoczenia na kilkanaście godzin – jeżeli w ciągu pierwszej godziny groch wypije nam całą wodę to znów dolewamy.
Następnego dnia dolewamy przegotowaną wodę, żeby przykrywała groch na wysokość 3 cm i gotujemy do miękkości – pod koniec gotowania solimy.
Kapustę kiszoną odciskamy z wody ( jak jest bardzo kwaśna to wcześniej ją przepłukujemy ), a następnie kroimy, wkładamy do garnka i zalewamy wrzącą wodą na taką wysokość, żeby przykrywała kapustę.
Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i po kilkunastu minutach gotowania jedną pokrojoną w kostkę cebulę oraz 1/3 łyżeczki soli.
Gotujemy na małym ogniu do miękkości kapusty, a następnie dodajemy ugotowany groch razem z wodą i całość gotujemy około 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy miód oraz przyprawiamy potrawę pieprzem, solą, mielonym kminkiem (dodajemy też łyżeczkę kminku w ziarnach) i majerankiem.
Na patelni robimy zasmażkę z masła i mąki, a następnie dodajemy 2 chochle kapusty z grochem – wszystko mieszamy i wlewamy do garnka.
Po wymieszaniu i ponownym zagotowaniu kapusta z grochem jest gotowa.
Na zdjęciach potrawa robiona z podwójnej porcji.
Potrawa kojarzy nam się przede wszystkim z kolacją wigilijną, która jest najbardziej pracochłonną kolacją w całym roku ze względu na różnorodność i ilość potraw.
Potrawę możemy zrobić 2-3 tygodnie wcześniej, a gotową nałożyć na gorąco do słoików i po wystudzeniu przechowywać w lodówce lub innym chłodnym miejscu.
Dodaj komentarz