Kapusta kiszona z grochem.

Składniki:

– 600 g kiszonej kapusty
– 350 g łuskanego grochu
– 1 większa cebula
– 1,5 łyżki mąki pszennej
– 60 g masła
– 2 listki laurowe, 5 kulek ziela angielskiego
– sól, pieprz czarny mielony, kminek w ziarnach, kminek mielony, majeranek
– 1-2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

Groch przepłukujemy pod bieżącą wodą, a następnie zalewamy przegotowaną i wystudzoną wodą na wysokość około 3 cm ponad poziom. Odstawiamy do namoczenia na kilkanaście godzin – jeżeli w ciągu pierwszej godziny groch wypije nam całą wodę to znów dolewamy.

Następnego dnia dolewamy przegotowaną wodę, żeby przykrywała groch na wysokość 3 cm i gotujemy do miękkości – pod koniec gotowania solimy.

Kapustę kiszoną odciskamy z wody ( jak jest bardzo kwaśna to wcześniej ją przepłukujemy ), a następnie kroimy, wkładamy do garnka i zalewamy wrzącą wodą na taką wysokość, żeby przykrywała kapustę.

Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i po kilkunastu minutach gotowania jedną pokrojoną w kostkę cebulę oraz 1/3 łyżeczki soli.

Gotujemy na małym ogniu do miękkości kapusty, a następnie dodajemy ugotowany groch razem z wodą i całość gotujemy około 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy miód oraz przyprawiamy potrawę pieprzem, solą, mielonym kminkiem (dodajemy też łyżeczkę kminku w ziarnach) i majerankiem.

Na patelni robimy zasmażkę z masła i mąki, a następnie dodajemy 2 chochle kapusty z grochem – wszystko mieszamy i wlewamy do garnka.

Po wymieszaniu i ponownym zagotowaniu kapusta z grochem jest gotowa.

Na zdjęciach potrawa robiona z podwójnej porcji.

Potrawa kojarzy nam się przede wszystkim z kolacją wigilijną, która jest najbardziej pracochłonną kolacją w całym roku ze względu na różnorodność i ilość potraw.

Potrawę możemy zrobić 2-3 tygodnie wcześniej, a gotową nałożyć na gorąco do słoików i po wystudzeniu przechowywać w lodówce lub innym chłodnym miejscu. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.