Zapiekane filety rybne w sosie śmietanowym z cebulą i kolorowym pieprzem.

Składniki:

– 1 kg dowolnych filetów rybnych bez skóry ( na zdjęciach dorsz i mintaj )
– olej rzepakowy
– skrobia ziemniaczana lub mąka pszenna ( na zdjęciach ryba jest obtoczona w skrobi ziemniaczanej )
– sól, pieprz cytrynowy

Składniki: 

– 600 ml śmietany 30 %
– 4 większe cebule
– masło
– sól, pieprz czarny mielony, 2 i 1/2 łyżeczki ziarnistego pieprzu kolorowego

Sposób przygotowania:

Filety rybne przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym.

Następnie panierujemy w skrobi ziemniaczanej lub mące pszennej i smażymy z obu stron na oleju rzepakowym.

Po usmażeniu odsączamy na papierowych ręcznikach.

Cebulę kroimy w pół plasterki, solimy, doprawiamy pieprzem i po chwili smażymy na maśle do zeszklenia. 

Wlewamy śmietanę i po 2 minutach duszenia cebuli na małym ogniu dodajemy kolorowy ziarnisty pieprz, a następnie całość gotujemy około 4-5 minut.

Do żaroodpornego naczynia wylewamy połowę sosu, a następnie układamy usmażoną rybę i zalewamy resztą sosu.

Pieczemy w piekarniku bez termo obiegu około 25 minut w temperaturze 180 C.

Przepis na sos:

Sos śmietanowy z cebulą i kolorowym pieprzem.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.