Sałatka śledziowa z burakami ćwikłowymi, cebulą i jabłkiem.

Składniki:

– 3 płaty solonego matiasa ( około 300-350 g )
– 2 podłużne ćwikłowe buraki (każdy długości około 15 cm) lub 4 okrągłe wielkości piłeczki do tenisa
– 1 duże jabłko
– 1 średnia czerwona cebula
– 2-3 łyżki majonezu
– 2 łyżeczki octu jabłkowego
– sól, pieprz czarny mielony

opcja dodatkowa – konserwowy groszek z puszki 5-6 łyżeczek

Sposób przygotowania:

Buraki ćwikłowe ugotować lub upiec w piekarniku.

Płaty śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie przez 2 godziny, następnie wypłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na papierowych ręcznikach.

Wystudzone buraki obrać ze skórki i pokroić w kostkę lub paseczki, matiasy pokroić w podobną kostkę lub szersze paski.

Cebulę i jabłko (może być ze skórką) pokroić w drobną kostkę.

Dodajemy majonez, ocet i ewentualnie groszek – wszystko mieszamy i przyprawiamy pieprzem oraz solą.

Wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny, ale jak każda sałatka z dodatkiem śledzi najlepsza w smaku będzie po 24 godzinach.

Smak śledzi nie jest dominujący w sałatce, więc jak ktoś chce to może dodać jeszcze jeden płat.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.