Bigos z kiszonej kapusty, mięsa wieprzowego, kiełbasy, suszonych grzybów i śliwek.
Idealny bigos z kiszonej kapusty to taki, który przygotowujemy przynajmniej 3-4 dni, a poprzez częste odgrzewanie efekt końcowy to “poezja smaku”.
Składniki na 7 litrowy garnek:
– 3,5 kg kiszonej kapusty
– 1,2 kg żeberek wieprzowych
– 700 g karkówki lub łopatki wieprzowej
– 1,2 kg kiełbasy lub 500 g wędzonego boczku i 700 g kiełbasy
– 100 g suszonych grzybów ( borowiki, podgrzybki )
– 4 średnie cebule
– 4 listki laurowe
– 8 kulek ziela angielskiego
– 200 g powideł śliwkowych i garść suszonych śliwek
– 2 łyżki miodu
– 150 g koncentratu pomidorowego
– smalec pół kostki, olej
– sól, pieprz czarny mielony, kminek mielony
Zamiast żeberek możemy użyć 800 g mięsa bez kości ( łopatka, szynka , karkówka ), czyli w sumie mięsa około 1,5 kg.
Jest wtedy mniej pracy, bo nie trzeba wyciągać i obierać z kości żeberka.
Sposób przygotowania:
Suszone grzyby namaczamy w chłodnej przegotowanej wodzie ( około 2 l ) wieczorem w dniu poprzedzającym gotowanie.
Z kapusty kiszonej odciskamy nadmiar płynu i możemy ją pokroić nie za drobno, a następnie przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować bigos.
Wodę po kapuście zlewamy do słoika i odstawiamy do lodówki, a pod koniec gotowania na trzeci dzień jak bigos będzie dla nas za mało kwaśny to można ją częściowo wykorzystać.
Kapustę zalewamy wodą, w której moczyły się suszone grzyby, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i namoczone grzyby ( jak są duże to można przekroić je na pół przed wrzuceniem do kapusty ).
Gotujemy na małym ogniu około jedną godzinę od czasu do czasu mieszając.
W międzyczasie smażymy na oleju pokrojoną w kostkę i posoloną cebulę, którą po usmażeniu wrzucamy razem z tłuszczem do gotującej kapusty.
Na smalcu natomiast smażymy pokrojone na większe kawałki żeberka i pokrojoną w dużą kostkę karkówkę lub łopatkę.
Po wstępnym usmażeniu dodajemy mięso razem z tłuszczem do kapusty i wszystko gotujemy jeszcze 2 godziny na minimalnym ogniu mieszając od czasu do czasu.
Odstawiamy do wystudzenia i chowamy do lodówki lub w porze zimowej na balkon, albo werandę.
Na drugi dzień podgrzewamy bigos na małym ogniu, żeby nam się nie przypalił i wyciągamy żeberka. Oddzielamy mięso od kości i kroimy w większą kostkę, a następnie wrzucamy z powrotem do garnka.
Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę lub kiełbasę z boczkiem. Wszystko razem gotujemy na minimalnym ogniu około 1,5 godziny mieszając co jakiś czas i odstawiamy ponownie do wystudzenia.
Na trzeci dzień ponownie podgrzewamy bigos na małym ogniu, dodajemy pokrojone na pół suszone śliwki, powidła, 2 łyżki naturalnego miodu ( można dać więcej jak bigos jest bardzo kwaśny ) oraz koncentrat pomidorowy ( jeżeli bigos w smaku jest dość kwaśny to możemy pominąć ten składnik ).
Wszystko mieszamy od czasu do czasu gotując na minimalnym ogniu około 1,5 godziny oraz przyprawiamy pieprzem, solą, kminkiem i odstawiamy do wystudzenia.
Na czwarty dzień podgrzewamy bigos i gotujemy na małym ogniu około jednej godziny nie zapominając o mieszaniu.
Jeżeli zdarzy nam się w któryś dzień podczas podgrzewania zagapić i kapusta przyklei się do dna garnka to musimy przełożyć całość do drugiego garnka lub jakiegoś naczynia i usunąć spaleniznę – inaczej zepsujemy cały bigos.
=============================================================================
Część gorącego bigosu możemy przełożyć do słoików i po wystudzeniu przechowywać w lodówce lub możemy wystudzony zamrozić w pojemnikach, albo w większych woreczkach strunowych.
=============================================================================
Dodatkowo możemy słoiki pasteryzować w garnku z wodą – około 20 minut.
Dno garnka wyścielamy wtedy złożoną gazą, wkładamy słoiki, zalewamy ciepłą wodą na wysokość 3/4 słoików i od czasu zagotowania wody zmniejszamy płomień palnika i pasteryzujemy 20 minut.
Po wyciągnięciu słoiki odwracamy do góry dnem i układamy na desce drewnianej lub jakiejś podkładce odpornej na gorąc.
Po 30 minutach możemy je obrócić i wystudzone przechowujemy w lodówce.
============================================================================
To juz trzeci dzień , robię z panem bigos ☺️ pachnie obłędnie, jest pan mistrzem gotowania. ☺️
Dziękuję za miły komentarz – smacznego ☺️
Najlepszy jaki jadłam, dziękuję 😋
Dziękuję i pozdrawiam 👍 ☺️
Najlepszy jaki zrobilam !
Fajnie, że przepis się przydał – pozdrawiam Darek 👍😊