Kapusta czerwona do słoików z jabłkami i cebulą.

Przepis na 12 słoików o pojemności 0,9 l.

Potrzebne będą dwa garnki 7 litrowe lub można zrobić kapustę na dwa razy dzieląc na pół składniki na zalewę, albo zrobić tylko z połowy porcji.

Składniki:

– 6 kg poszatkowanej czerwonej kapusty (około 7,5 kg przed szatkowaniem)
– 1 kg cebuli 
– 2,5 kg jabłek

Składniki na zalewę:

– 2 litry wody (8 szklanek o pojemności 250 ml)
– 1/2 szklanki octu spirytusowego
– 8 łyżek cukru
– 4 łyżki soli
– 7 większych liści laurowych
– 15 większych kulek ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

Kapustę obieramy z brzydkich liści i szatkujemy (głąb wyrzucamy), jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce z dużymi oczkami, a cebulę po obraniu kroimy w kostkę.

Kapustę przekładamy do garnków, a następnie wlewamy zalewę i gotujemy. Po około 5 minutach dodajemy cebulę i po chwili jabłka.

Całość gotujemy około 30 minut na niewielkim ogniu mieszając od czasu do czasu.

Po tym czasie nakładamy ciasno gorącą kapustę do słoików i na koniec zalewamy pozostałym płynem.

Zakręcamy mocno słoiki, a następnie pasteryzujemy je.

Dno garnka wykładamy złożoną gazą i wkładamy słoiki – zalewamy ciepłą wodą na wysokość 3/4 słoików. Jak woda się zagotuje to zmniejszamy płomień pod palnikiem i pasteryzujemy około 15 minut.

Po wyciągnięciu słoiki odwracamy do góry dnem i układamy na desce drewnianej lub jakiejś podkładce.

Po 30 minutach można słoiki obrócić.

Kapustę po otwarciu słoika możemy zjeść jako dodatek do obiadu na zimno lub ciepło podsmażając ją na masełku bez dodatków lub z dodatkiem namoczonej suszonej żurawiny lub śliwek.

Możemy również zasmażyć ją z pokrojoną cebulką na smalcu ze skwarkami dodając łyżeczkę mąki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.