Smażone jabłka na maśle z cukrem pudrem, ryżem oraz cynamonem.
Składniki dla 3 osób:
– 5 większych jabłek
– 1/3 kostki masła ( około 70 g )
– cukier puder 6-7 łyżeczek
– 5-6 łyżek przegotowanej wody
– 1 szklanka ryżu basmati lub jaśminowego ( szklanka 250 ml )
– sól, cynamon
Sposób przygotowania:
Ryż powinniśmy przed ugotowaniem dobrze wypłukać pod bieżącą wodą, a następnie na 1 szklankę ryżu wlać 1 i ¾ szklanki zimnej wody – osobiście dodaję jeszcze dużą szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ( nie mieszamy ) około 12 minut. Sprawdzamy delikatnie rozchylając łyżką, czy na dnie jest jeszcze woda – powinno zostać minimum, wtedy wyłączamy gaz i mieszamy energicznie drewnianą łyżką.
Garnek przykrywamy pokrywką i wkładamy pod koc lub poduchę na 20 minut.
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki, a następnie usuwamy gniazda nasienne.
Każdą ćwiartkę kroimy na 2-3 części w zależności od wielkości jabłka (kawałki jabłek mają mieć wielkość cząstki pomarańczy).
Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy jabłka kilka minut z obu stron, wsypujemy cukier puder, a następnie mieszamy i dolewamy wodę.
Smażymy całość kilka minut, aż jabłka będą miękkie.
Podajemy z ugotowanym ryżem i cynamonem.
Możemy dodać jedną gruszkę zamiast jabłka.
Super przepis☺ a ja proponuje cale jablka posypane cukrem Pieczone w piekarniku
🙂 🙂 🙂