Surówka z białej rzodkwi, marchewek i szczypiorku.

Składniki:

– biała rzodkiew waga około 0,5 kg
– cztery średnie marchewki
– pół pęczka szczypiorku
– 1 łyżka soku z cytryny
– majonez, śmietana 18 %
– sól, pieprz czarny mielony, cukier

Sposób przygotowania:

Białą rzodkiew, oraz marchew obieramy ze skórki, szczypiorek drobno kroimy.

Rzodkiew trzemy na tarce o dużych oczkach i następnie odciskamy z niej nadmiar płynu. Marchewkę również trzemy na dużych oczkach i razem z pokrojonym szczypiorkiem dodajemy do rzodkwi.

Warzywa skrapiamy sokiem z cytryny oraz dodajemy po 1 dużej łyżce śmietany i majonezu, a następnie całość mieszamy i przyprawiamy surówkę pod własny smak, solą, pieprzem oraz cukrem.

Ilość majonezu i śmietany możemy zwiększyć.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.