Surówka z białej rzodkwi, marchewek i szczypiorku.
Składniki:
– biała rzodkiew waga około 0,5 kg – cztery średnie marchewki – pół pęczka szczypiorku – 1 łyżka soku z cytryny – majonez, śmietana 18 % – sól, pieprz czarny mielony, cukier
Sposób przygotowania:
Białą rzodkiew, oraz marchew obieramy ze skórki, szczypiorek drobno kroimy.
Rzodkiew trzemy na tarce o dużych oczkach i następnie odciskamy z niej nadmiar płynu. Marchewkę również trzemy na dużych oczkach i razem z pokrojonym szczypiorkiem dodajemy do rzodkwi.
Warzywa skrapiamy sokiem z cytryny oraz dodajemy po 1 dużej łyżce śmietany i majonezu, a następnie całość mieszamy i przyprawiamy surówkę pod własny smak, solą, pieprzem oraz cukrem.
Dodaj komentarz