Ketchup z dyni, papryki i cebuli.
Składniki:
– 3 kg dyni po obraniu
– 1 kg papryki czerwonej
– 1 kg cebuli
– 0,5 kg cukru
– 1 szklanka octu jabłkowego lub 3/4 szklanki octu spirytusowego 10 %
– 600 g koncentratu pomidorowego
– sól ( 1 łyżka + 2 łyżeczki )
– 1 łyżka oregano
– 1 łyżka bazylii
– 1 łyżeczka tymianku
– 1 łyżka papryki słodkiej
– 1 łyżka papryki ostrej lub płaska łyżeczka chili
Sposób przygotowania:
Dynię wydrążyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę – włożyć do większego garnka, dodać 1 łyżkę soli i wymieszać.
Paprykę wydrążyć i pokroić w kostkę, włożyć do drugiego mniejszego garnka, dodać 1 łyżeczkę soli i wymieszać.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, włożyć do trzeciego garnka, dodać 1 łyżeczkę soli i wymieszać.
Odstawiamy wszystko na 3-4 godziny i od czasu do czasu mieszamy.
Gotujemy około 40 minut na małym ogniu w osobnych garnkach razem z sokiem, który puściły warzywa – można na początku gotowania dodać po kilka łyżek wody.
Paprykę i cebulę dodajemy do garnka z dynią, a następnie wszystko blendujemy na papkę i przecieramy przez sitko, żeby wyłapać skórkę z papryki .
Dodajemy koncentrat, ocet, cukier, a następnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 40 minut (często mieszając) dodając w trakcie oregano, bazylię, tymianek, paprykę słodką i ostrą.
Jak ktoś lubi pikantny ketchup to dodajemy jeszcze 1 łyżkę pieprzu i 1 łyżeczkę chilli.
Nakładamy gorący ketchup do wyparzonych słoików i dodatkowo pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 130 C przez około 30 minut.
Po wyciągnięciu z piekarnika słoiki odwracamy do góry dnem na około 30 minut.
Robię ketchup podobnie,ale wszystkie warzywa mieszam razem.Po co brudzić tyle naczyń i tak wszystko miksujemy.
Robiłem tak przez 2 lata i było dobrze, ale 5 lat temu spróbowałem ketchupu od znajomej, która przepis zmodyfikowała i zrobiła go właśnie w sposób podany wyżej. Jej ketchup bardziej mi smakował. Może to kwestia połączenia razem warzyw i odstawieniu po zasoleniu. Razem w warzywach przez te kilka godzin zachodzą inne reakcje, a osobno inne i po wstępnym zagotowaniu wspólnym lub osobnym też widocznie jest różnica. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Czy można zamienić dynie pomarańczową na zieloną? Sama mi się zasiała pierwszy raz ją mam i zastanawiam co z nią zrobić 🙂
Można użyć innych rodzajów dyni niż na zdjęciach – pozdrawiam 🙂
Witam , dlaczego wszystkie warzywa gotuje się oddzielnie ?
Napisałem o tym wyżej w odpowiedzi na wcześniejszy komentarz – można oczywiście gotować razem – pozdrawiam Darek 🙂
Gdzieś przeczytałam że można dodać odrobinę cynamonu i ma wspaniały smak. Prawda?
Ciekawe połączenie – osobiście nie próbowałem, więc się nie wypowiem jak smakuje, ale może ktoś inny dodawał cynamon lub coś innego i napisze w komentarzu.