Bitki wieprzowe ze schabu w sosie z pieczarkami, cebulą oraz smażonymi pomidorami.
Składniki:
– 1,5 kg schabu bez kości – 0,7 kg pieczarek – 0,6 kg cebuli – pomidory lekko podsmażone “Pudliszki” ( słoiczek 295 g ) – smalec wieprzowy lub olej rzepakowy, masło – mąka pszenna – sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, jarzynka domowa lub vegeta
Sposób przygotowania:
Schab kroimy na plastry o grubości 1-1,5 cm, które rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy z obu stron solą oraz pieprzem.
Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki i podsmażamy na maśle – pod koniec smażenia przyprawiamy solą oraz pieprzem ziołowym.
Cebulę obieramy i kroimy w pół plasterki.
Pomidory ze słoiczka przecieramy przez sitko, żeby wyłapać skórkę i pestki.
Rozbite kotlety ze schabu smażymy partiami w większym garnku na smalcu lub oleju rzepakowym i odkładamy na talerz.
Na pozostałym po smażeniu schabu tłuszczu podsmażamy przez kilka minut posoloną cebulę, a następnie dodajemy usmażone wcześniej pieczarki i po kolejnych kilku minutach wlewamy 0,8 l wrzątku (około 3,5 szklanki o pojemności 250 ml).
Całość dusimy pod częściowym przykryciem na średnim ogniu przez około 10 minut, a następnie wlewamy pomidory i po kilku minutach wspólnego duszenia zagęszczamy sos zaklepką zrobioną z jednej łyżki mąki pszennej rozmieszanej w szklance zimnej wody.
Przy wlewaniu zaklepki cały czas mieszamy, a kiedy sos ponownie zacznie się gotować wkładamy usmażone mięso i dusimy razem przez kilka minut doprawiając sos pod własny smak domową jarzynką (vegetą), solą i pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami.
Jeżeli stwierdzimy, że sosu jest dla nas za mało to w trakcie robienia potrawy możemy dolać więcej wody i zwiększyć ilość użytej mąki do zaklepki.
Dodaj komentarz