Zupa – krem z pieczonej dyni hokkaido z dodatkiem grzanek.

Składniki:

– 1 dynia hokkaido o średnicy około 13 cm
– 2 szalotki
– 2 ząbki czosnku
– 1,2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
– olej rzepakowy, olej kokosowy
– sól, pieprz
– 1 większa bułka

Sposób przygotowania:

Dynię kroimy w pół plastry grubości 1,5 cm (miąższ ze środka możemy wyrzucić, a pestki jak ktoś lubi to może sobie wysuszyć).

Układamy dynię na blaszce, polewamy olejem rzepakowym (2-3 łyżki), solimy i pieczemy, aż będzie miękka (około 30 minut w temp. 220 C).

Po upieczeniu ściągamy skórkę i kroimy dynię w kostkę.

Bułkę kroimy w kostkę i podpiekamy na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju do czasu, aż nasze grzanki lekko się zarumienią.

W garnku rozgrzewamy olej kokosowy ( 2 łyżki ), wrzucamy drobno posiekana szalotkę, smażymy około 5 minut i dodajemy posiekany czosnek. Chwilę smażymy szalotkę z czosnkiem (1-2 minuty), dodajemy pokrojoną dynię i wlewamy gorący bulion – doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Zupę miksujemy za pomocą malaksera lub ręcznego blendera.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem – na talerzu możemy udekorować zupę według własnych pomysłów np. posiekaną szałwią, pietruszką lub podajemy z grzankami.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.