Sos pieczarkowy z zieloną pietruszką.

Składniki:

– 800 g pieczarek 
– pęczek pietruszki
– 800 ml domowego bulionu warzywnego lub zrobionego z kostek rosołowych
– 250 g śmietany 18 %
– 2-3 łyżki mąki pszennej
– masło
– sól, pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Starajmy się wybierać mniejsze pieczarki, które nie mają przerwy między trzonem a kapeluszem i nie widać ciemnej części. Takie pieczarki będą ładnie się prezentować w gotowym sosie .

Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki, a następnie przekładamy na patelnię i dusimy na odrobinie wody, żeby się na początku nie przypiekły.

Pieczarki po chwili puszczą wodę i smażymy je do całkowitego jej odparowania, a następnie dodajemy łyżkę masła i smażymy kilka minut doprawiając je solą oraz pieprzem.

Usmażone pieczarki wkładamy do garnka, a następnie wlewamy gorący bulion i gotujemy całość kilka minut.

Do śmietany dodajemy mąkę, którą mieszamy widelcem, a następnie przecieramy całość przez sitko i dodajemy do bulionu z pieczarkami.

Podczas dodawania śmietany mieszamy cały czas sos, żeby nie zrobiły się kluchy.

Po ponownym zagotowaniu sos doprawiamy solą, pieprzem i na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.