– 6 szklanek wody – 1 i 1/2 szklanki octu jabłkowego – 3 szklanki cukru – 15 kulek ziela angielskiego – 15 kulek pieprzu czarnego – 10 liści laurowych
Sposób przygotowania:
Zalewę należy zagotować (ocet wlewamy pod koniec jak się zaczyna gotować) i wystudzić.
Buraki gotujemy i po wystudzeniu obieramy ze skórki – trzemy na tarce z dużymi oczkami i wkładamy do większej miski lub garnka, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek oraz sól (wszystko mieszamy).
Wystudzoną zalewę należy przecedzić, zalać buraki i ponownie wymieszać.
Odstawiamy miskę na minimum 5 godzin w miarę chłodne i nie nasłonecznione miejsce.
Buraki odcedzamy i nakładamy do słoików (nie do pełna – zostawiamy od góry 1,5 cm) – można na koniec dolać po kilka łyżek zalewy – resztę, która nam zostanie możemy zlać do osobnych słoików – będziemy mieli wtedy gotowy sok do barszczu około 1,5 l.
Słoiki dobrze zakręcamy, a następnie buraki i sok pasteryzujemy około 45 minut w nagrzanym do 130 C piekarniku.
Można też pasteryzować w garnku z wodą.
Dno garnka wyścielamy wtedy złożoną gazą, wkładamy słoiki, zalewamy ciepłą wodą na wysokość 3/4 słoików i od czasu zagotowania wody zmniejszamy płomień palnika i pasteryzujemy 20 minut.
Po wyciągnięciu słoiki odwracamy do góry dnem i układamy na desce drewnianej lub jakiejś podkładce odpornej na gorąc. Po 30 minutach można je obrócić.
Można dodać do zalewy kilka goździków, można też zmniejszyć ilość cukru i octu.
Jeżeli ktoś nie lubi to może w przepisie pominąć cebulę.
Pyszne. Właśnie pasteryzuje podwójną porcję 🙂
👍 🙂