Placki kartoflane z marchewką.

Składniki dla 4-5 osób:

– 1 kg kartofli po obraniu ze skórki
– 1 duża cebula, 1 duża marchewka
– 2  jajka
– 4 łyżki mąki pszennej ( można dać trochę więcej w zależności od konsystencji po wymieszaniu )
– sól, pieprz czarny mielony
– olej rzepakowy lub smalec gęsi ( wieprzowy )

Sposób przygotowania:

Obrane ze skórki kartofle trzemy na tarce – 1/4 na dużych oczkach i 3/4 na małych, marchewkę obieramy ze skórki i trzemy na dużych oczkach, cebulę trzemy na małych oczkach.

Dodajemy mąkę, jajka, pieprz, sól i mieszamy, a następnie próbujemy i ewentualnie jeszcze przyprawiamy pieprzem i solą.

Smażymy placki dowolnej wielkości na rozgrzanym oleju lub smalcu z obu stron do zarumienienia, a następnie możemy je odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Placki kartoflane najczęściej podajemy z posoloną lub kwaśną śmietaną, gulaszem mięsnym lub cukrem.

W trakcie tarcia kartofli pojawi się płyn (ilość zależy od gatunku użytych kartofli) i jeżeli jest go dużo to można odlać do miseczki i po odstaniu wylać, a skrobię, która osiądzie na dnie dodać z powrotem do masy (możemy wtedy użyć mniej mąki).

Jeżeli lubimy marchewkę to możemy zetrzeć 2 lub 3 sztuki, ale wtedy wszystkie kartofle trzemy na małych oczkach i ilość mąki jaką użyjemy będzie zależała od konsystencji.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.