– 1 kg kartofli po obraniu ze skórki – 1 duża cebula, 1 duża marchewka – 2 jajka – 4 łyżki mąki pszennej ( można dać trochę więcej w zależności od konsystencji po wymieszaniu ) – sól, pieprz czarny mielony – olej rzepakowy lub smalec gęsi ( wieprzowy )
Sposób przygotowania:
Obrane ze skórki kartofle trzemy na tarce – 1/4 na dużych oczkach i 3/4 na małych, marchewkę obieramy ze skórki i trzemy na dużych oczkach, cebulę trzemy na małych oczkach.
Dodajemy mąkę, jajka, pieprz, sól i mieszamy, a następnie próbujemy i ewentualnie jeszcze przyprawiamy pieprzem i solą.
Smażymy placki dowolnej wielkości na rozgrzanym oleju lub smalcu z obu stron do zarumienienia, a następnie możemy je odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Placki kartoflane najczęściej podajemy z posoloną lub kwaśną śmietaną, gulaszem mięsnym lub cukrem.
W trakcie tarcia kartofli pojawi się płyn (ilość zależy od gatunku użytych kartofli) i jeżeli jest go dużo to można odlać do miseczki i po odstaniu wylać, a skrobię, która osiądzie na dnie dodać z powrotem do masy (możemy wtedy użyć mniej mąki).
Jeżeli lubimy marchewkę to możemy zetrzeć 2 lub 3 sztuki, ale wtedy wszystkie kartofle trzemy na małych oczkach i ilość mąki jaką użyjemy będzie zależała od konsystencji.
Dodaj komentarz